Избрани Новини

Музеят в Благоевград се включи в изложбата "Българска археология"

Експозицията представя най-интересните открития и проучвания

За поредна година Регионален исторически музей – Благоевград ще се включи в ежегодната изложба „Българска археология“ на Националния  археологически институт с музей при БАН.
Експозицията представя най-интересните и впечатляващи открития и проучвания от изминалия активен археологически сезон и ще бъде достъпна за посетители  до 14 април в зала „Временни изложби“ на НАИМ.
Експонатите, с които Регионален исторически музей - Благоевград ще се представи, са находки от проведените археологически проучвания на обект №2 на АМ "Струма", ЛОТ 3.1 в землището на с.Покровник, местността "Ширините" с ръководител доц. д-р Здравко Димитров. Сред тях са керамични лампи, бронзови антични фибули, фрагмент от антропоморфна керамична апликация и зооморфна керамична пластика.
Важна находка за археологическия обект е част от военна бронзова диплома-документ, удостоверяващ гражданско право и право за управление на отличил се войн и неговите наследници.
Посетителите на изложбата ще имат възможността да видят и интересна колективна находка на антични писарски пособия от бронз, включваща мастилница, пособия за писане, бронзова верижка и кутия, в която са прибирани.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов