Избрани Новини

Инспектираха зоопарка в Пловдив /снимки/

Общината работи за успешното му завършване в кратки срокове

Община Пловдив работи за успешното завършване на зоопарка в максимално кратки срокове. Това обяви кметът на Пловдив при днешното си посещение на обекта заедно с кмета на район „Западен“ Димитър Колев, собственика на фирмата-изпълнител Вакрил Запрянов, директора  на РИОСВ Стефан Шилев, директорите на общинските предприятие „Чистота“ и „Градини и паркове“ Иван Стоянов и Стоян Алексиев.

В момента зоопаркът се обитава от маймуни и семейство зеленоглави патици, които сами са се заселили на мястото за водоплаващите птици, като скоро се очаква и тяхното потомство.

„Пловдив да има хубав зоопарк, който да се превърне в едно любимо място на децата и техните родители. За това работим през последните години“, заяви кметът Иван Тотев и припомни замисъла на зоопарка животните да живеят във възможно най-близка до природата среда и да се чувстват добре в хабитатите си.

Площта на новия зоопарк е 4 пъти по-голяма от стария. Премахнати са старите малки клетки и сега за животните има по-големи пространства.

„Надяваме се децата да видят и да се запознаят с различни видове животни – с техните навици, нужди в среда, по-близка до естествената. В проекта за залесяване в район „Западен“ сме предвидили и зелено училище, за да може децата да обикнат още повече природата и да я пазят“, сподели още кметът Иван Тотев.

Зоопаркът е място, където децата ще научат повече за животните и техния начин на живот. В него ще живеят три нови мечки, от зоопарка в Ловеч ще бъдат взети 7 маймуни, от Стара Загора - 5 броя елен-лопатар, 6 муфлона, от София – гълъби, зеленоглави патици, 8 броя камерунски кози, 2 броя декоративни патици от вида „Мандарина“, 3 пауна и турска патица.

От други зоопаркове ще се вземат още фазани, сърни, антилопи, чакал, патагонска мара и виетнамски прасета. За по-екзотичните животни ОП „Зоопарк Пловдив“ преговаря с развъдник от Словения.

„Предстои издаване на акт 11 и строителят да продължи своята работа. В рамките на 27 дни обектът може да бъде завършен според направените предписания за подсилени огради на клетките на мечките и бизоните. Паралелно с това събираме и документацията, необходима за подаване на документи за приемателна комисия и издаване на акт 16“, уточни кметът на район „Западен“ Димитър Колев.

„Животните ще живеят при много добри условия и няколко часа деца и родители ще се разхождат в приятна обстановка. Положиха се усилия градината да е една от най-красивите и по-отношение на сигурността и европейските изисквания", сподели на свой ред Вакрил Запрянов от фирмата-изпълнител.

Кметът Иван Тотев заяви, че ще отправи предложение до общинските съветници да вземат решение до края на календарната година входът за всички посетители да е безплатен.
„На втори етап ще обмислим с какви животни да разнообразим, дори да направим по-голям аквариум“, посочи той.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов