Избрани Новини

Красимир Каракачанов : Детето ти проси или проституира, родителят да носи отговорност

Животът

09-02-2019, 16:00

Снимка:

БТА

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Трябва да се говори за проблема в гетата и да се търсят решения, казва министърът

„Детето ти проси или проституира, родителят да носи отговорност. Концепцията ми за справяне с проблема в гетата е 8 страници и в нея няма расизъм и ксенофобия” - това обяви военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов пред Нова тв.

"Концепцията ми предизвика дебат. И това е нещо. Трябва да се говори за проблема в гетата и да се търсят решения. Истината е, партии работят с електората в гетата. Те са виновни за това, че в част от тези гета хората така живеят. Въпросът е дали имаш отговорност към децата, които създаваш", каза Каракачанов.

Той даде пример с Плевен, където скоро е бил. "В Плевен центърът е пълен с такива дечурлига. Просят пари. Някой ги праща. Родителите им седят на ъгъла и им прибират стотинките. Това не е родителство. Да си родител е нещо отговорно. Опонират ми, че ромите имали по 9 деца, а българите по 2, примерно. Българите не са по-малко потентни от ромите. И те правят деца, но и се грижат за тях. В концепцията ми е заложено да се поощрява грамотната раждаемост. Във Великобритания ако не си пращаш детето на училище, го води държавата. В Норвегия ти отнемат детето, ако не го пращаш на училище. Още по-голяма рестрикция", каза още той.

"В това, което съм написал, има част от мерки, заимствани от други държави. Детето ти проституира, проси - родителят носи отговорност. Надбавки да се дават за 2-3 деца. После спират. В България има недостиг на работна ръка, а ромите казват, че нямало работа. Не е така. 400 000 регистрирани безработни има в Бюрото на труда. Вече говорим за внос на работници. Като откаже 4 пъти на Бюрото, спират се помощите", допълни още вицепремиерът.

"Хората, които критикуват и твърдят, че съм преписвал, дори не са я чели, а концепцията е само осем странички. По-добре е в коалицията да не се ревнуваме, а да се разбираме", отговори специално вицепремиерът на Валери Симеонов, който преди ден обяви, че е преписал програмата на НФСБ, но я е насочил само към циганите, а проблеми с гета и неграмотност има и сред българите.

Основните критики към предложението му дойдоха от НФСБ и ДПС.

"Предвидените в документа мерки за ограничаване на раждаемостта на циганките не са расистки, а нормални. Мерки като в концепцията има в страни като Великобритания, Норвегия и Дания", каза още той. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов