Навършват се 111 години от смъртта на Мануш войвода

Ще се проведе почетно шествие до лобното място на героя

По повод 111 години от смъртта на Мануш войвода Сдружение ”Македонски комити” - Петрич организира почетно шествие до лобното място на героя, над село Долна Рибница, местността ”Трънката”.

Началото е в 12.00 часа. Сборен пункт е центъра на с.Долна Рибница.

Мануш Георгиев, наричан Турновски, Струмишки, Струмски или Мануш войвода, е деец на българското национално-освободително движение в Македония и войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.
Роден е в Турново, Струмишко в будно семейство, но от ранна детска възраст живее в близкото Ново село. Учи в българската прогимназия в Струмица и в българското педагогическо училище в Сяр, където завършва втори педагогически курс. Още като ученик е посветен в делото на ВМОРО и ръководи ученически революционен кръжок. Участва в бунт срещу директора на училището, поради което е изключен. По-късно учителства в струмишките села Барбарево, Робово, Бориево и Стиник.
Подгонен от турските власти като революционер, през 1903 година Мануш Георгиев става нелегален и се присъединява към четата на Христо Чернопеев, а след това е секретар на войводата Димитър Попстаматов. От 1904 година е назначен за титулярен околийски войвода на Петричка революционна околия. Допринася за заздравяване на местните революционни комитети, закриля българското население. Участва като делегат от Струмишкия революционен окръг на Рилския конгрес на ВМОРО през 1905 година. От 1907 година е избран за помощник на струмишкия окръжен войвода Христо Чернопеев.
На 6 февруари 1908 година в село Долна Рибница, Петричко, е насрочена нелегална конференция, за която се събират Мануш Георгиев с четата си, четирима представители на околийския революционен комитет в Петрич – Александър Унев, Тома Митов, Михаил Вардев и Стоян Търнаджиев и местни дейци на ВМОРО от селото. След предателство селото е обкръжено от многобройна турска войска и башибозук. Войводата извежда нелегалната чета извън селото и мобилизира местната селска чета, ръководена от Янко Стаменов. След драматично десетчасово сражение в местността Трънката, край село Долна Рибница в Огражден планина, загиват всички 24-ма български революционери.
Събитието остава в историята като Петричката епопея. На 31 март 1929 година на мястото на битката на един километър северно от Долна Рибница е открит паметник-костница, в която са положени част от костите на героите. Днес местността се нарича от местните жители Манушов гроб. През 1923 година в Петрич съществува футболен отбор на име „Мануш войвода“.
Бюст-паметници на Мануш Георгиев са изградени в Петрич, България, и в Ново село, Република Македония. Във връзка със 100-годишнината от гибелта на войводата на 8 февруари 2008 година в центъра на село Долна Рибница е открита паметна плоча. По повод 110 години от неговата смърт на 4 февруари 2018 година е открита паметна плоча и на лобното му място.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"