Избрани Новини

Три бебета ще се приберат вкъщи със семействата си

Екипът на фондация "За Нашите Деца“ в Пловдив ги спаси от изоставяне

Екипът на фондация „За Нашите Деца“ в Пловдив спаси от изоставяне 3 бебета само през януари!
Нали знаете как понякога се оказвате на точното място в точното време...съвсем „случайно“? Или как се озовавате в най-лошата ситуация в най-лошия момент...пак съвсем „случайно“.
Една такава „случайност“ ни доведе до щастливия край на още една история.
„Бяхме в болницата по съвсем друга причина. Тъкмо се приготвяхме да се връщаме обратно в офиса, когато старшата акушерка в болница „Весела“ дойде при нас за помощ. Една майка искала да изостави детето си,“ започва разказа си Марияна Костадинова, ръководител на екипа по социална работа в Центъра  за обществена подкрепа „За деца и родители“ в Пловдив.
Тя и социалният работник Маргарита веднага отишли в стаята на майката, където се натъкнали на следната гледка: една майка, с тъга в очите, държаща ръката на баща си, който също като нея стоял с наведена глава и с поглед втренчен в пода.
„Тъгата на едно семейство, илюстрирана по най-искрения начин,“ спомня си Марияна.
Двете жени се представили на семейството. Бащата се казвал Димитър, а дъщеря му... безмълвно вдигнала ръце, посочила към себе си, след това към устните си, а после и направила няколко жеста с пръсти - Жени.
„Загубила слуха си, когато била малка, ни каза баща ѝ.“
Жени имала две други деца, чиито гласове никога не е чувала. Не е чувала смеха им, сълзите им, не е чувала „Обичам те, мамо“. Когато били бебета, се страхувала постоянно да не им се случи нещо, защото не ги е чула. Не искала да минава отново през това и с това бебе.
Димитър разказал на Марияна и Маргарита за семейството им – той бил шофьор и единствен се грижел за семейството. Бащата на децата с години наранявал Жени, докато един ден тя не го напуснала завинаги. Не могла да вземе децата, но знаела, че той се грижи добре за тях и че ги обича. Подкрепа у дома идвала само от бабата на Жени, която обаче била много възрастна и наскоро преминала тежка операция. Не знаели дали ще може да продължи да помага на внучка си, особено сега, когато в живота им се появила и малката Кристина.
„Димитър ни разказа и най-малките подробности за живота им, със сила и смелост, присъщи само на един отдаден баща и загрижен дядо. Скри чувствата си от нас, но това, което не можа да скрие, бе любовта, с която не спираше да гледа към внучето си. И тъгата, заради безизходицата, в която бяха изпаднали.“
Тогава Марияна и Маргарита разбрали, че това семейство се нуждае от съвсем малко, от приятелски съвет, от добра дума, от увереност, че могат да се справят, от опора, за да продължат.
„Казахме им, че детенцето е тяхно и макар и непланирано, то е дошло в тяхното семейство със своя собствена мисия. Каква е тя – казахме им, че не бихме могли да знаем, но единственият начин да научат, е да се приберат у дома с него, да се грижат за него, да порасне...и само да им покаже.“
Екипът ни ги уверил, че ще бъде до тях дотогава, докато имат нужда. Маргарита ще ги посещава в дома им, ще научи Жени и баба ѝ как най-добре да се грижат за малкото синеоко момиченце, как да си помагат взаимно.  
„Разбира се, подарихме им и комплекта „Първи грижи за новороденото“, с който спокойно да посрещнат Криси след изписването от болницата.“
За Димитър и дъщеря му тези топли думи и обещания били достатъчни, за да променят решението си. От благодарност, Жени не могла да сдържи щастието си и сълзите сами потекли. Най-чистите сълзи – тези на майчината обич.
Освен, че предотврати още едно изоставяне, екипът от ЦОП „За деца и родители“ се надява това да е ново начало за партньорството ни с болница „Весела“, филиал на МБАЛ „Св. Мина“.
„Досега не сме получавали сигнали оттам, но се надяваме след тази успешна превенция да продължим целенасочено да работим с персонала на болницата. А не да разчитаме на случайността,“ споделя очакванията си Марияна.
Същата тази „случайност“, заради която се оказвахме на точното място в точното време. Заради нея Кристина ще расте обичана и щастлива в родното си семейство.
И все пак...дали беше случайно?
Малката Криси е едно от три бебенца, родени през януари, които благодарение на екипа ни от Център за обществена подкрепа „За деца и родители“, ще се приберат вкъщи със семействата си.




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов