Избрани Новини

Проф. Кантарджиев за починалото бебе в Плевен: Това е опасна инфекция, различна от грипната вълна

"Когато се касае за дете, колегите лекари правят каквото могат, но просто и усложненията са големи", каза той

Не бива да се подценява грипа – много тежка инфекция, с много и различни усложнения. Всяка година умират хора от грип и то хиляди. През последните години епидемиите са малки, тази година случаите са доста по-малко в сравнение с миналата. Това заяви в предаването "Тази сутрин" проф. Тодор Кaнтарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той допълни, че тази година броят на болните не е много, но усложненията са много тежки.

"При тежки инфекции усложненията са наистина тежки. Не трябва да се подценяват тези неща. Свикнахме, че инфекции лесно се лекуват – не, не се лекуват лесно. Трябват правилни лекарства, трябва правилна насока. Когато се касае за дете, колегите лекари правят каквото могат, но просто и усложненията са големи. Има склонност в нашата страна да се подценяват изследвания, които са важни. При случая с детето от Плевен инфекцията се е развила толкова бързо, че с микробиологична диагноза и без, може би краят щеше да е същия. Натрупва се рутина в лекарите, натрупва се умора, но обикновено се стараят", каза Катарджиев по повод темата с починалото едногодишно момченце.

"Обадиха ми се колегите, които правят проверката, прочетоха ми документацията, тъй като аз не съм запознат със случая, и им казах: "Това най-много ми прилича на респираторен синцитиален вирус - инфекция." Това е един вирус, чиято епидемия започна преди грипната в нашата страна. Ние го следим в референтната лаборатория, той е много опасен за недонесените, но децата от 1-2, до 5 години, също са заплашени. Това е опасна инфекция и е нещо различно от грипната вълна", каза още проф. Кантарджиев, допълвайки, че колегите не са му изпратили материал за изследване.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов