Избрани Новини

БЛС: Няма лек за мъката на родителите, но това е трагедия и за персонала на лечебното заведение

"Няма как да произнеса присъда дали има пропуск или не", заяви пд-р Иван Маджаров

Няма лек за мъката на родителите, но когато има смъртен случай, това е трагедия и за персонала на лечебното заведение. Това обяви в предаването "Тази сутрин" председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров по повод случая на смърт на бебе в Плевен заради вирусна инфекция. Родителите на 1-годишното момченце ще търсят правата си в съда. От Министерството на здравеопазването вчера признаха, че има пропуски и обещаха допълнителни проверки.

"Има грипна епидемия през последните 20 дни. През кабинетите на ден преминават между 50 и 100 случая с идентични симптоми - висока температура, втрисане, болки в гърлото. Това са характерните симптоми на вирусната инфекция. За щастие съвсем малълк процент завършват с усложнения и смъртен случай. Когато има грипна епидемия, когато е зима и имаме такива симптоми, не трябва да се препоръчва друго лечение, освен симптоматично, покой и наблюдение на болния. Ако има динамика в заболяването, разбира се, трябва да се вземат мерки", допълни д-р Маджаров.

"Родителите са в правото си да се чувстват засегнати, но няма как да произнеса присъда дали има пропуск или не. Какво ще постигнем, ако предварително разпнем един колега, който през деня е прегледал не по-малко от 50 случая като на това дете и един от тези случаи се е усложнил на другия ден. Заболяванията при децата понякога се развиват за часове", каза още председателят на БЛС.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов