Избрани Новини

НПО-та излязоха с декларация за намесата на WWF във вътрешните работи на България

Тя спонсорира онлайн кампания против най-успешния ни зимен курорт

С декларация относно намесата на швейцарската частна неправителствена организация Световен фонд за дивата природа (WWF) във вътрешните работи на България излязоха български неправителствени организации:

"Продължава грубата и безпардонна  намеса на швейцарската частна неправителствена организация WWF (Фонд за дивата природа) в икономическите, екологични и бизнес процеси в страната.
От 2006 година, когато е регистриран клонът им в България, WWF води десетки съдебни дела срещу инвестиционни проекти, най вече в областта на строителството и туризма. Въпреки че е организация, регистрирана в Швейцария, страна извън Европейския съюз, WWF участва и e спечелила голям брой обществени поръчки, финансирани от държавния бюджет и от европейските данъкоплатци. Средства получава и по проекти директно от Швейцарската конфедерация. Част от парите се използват за финансиране на медии, организиране на протести и водене на съдебни дела, пряко насочени срещу зимния туризъм и ските и в частност към ски зона „Банско“. В продължение на повече от година WWF-България спонсорира онлайн кампания, която бе директно против най-успешния ни зимен курорт. Със стари снимки от времето на изграждането  преди 15 години и с манипулативни и лъжливи послания, WWF се опита да заблуди общественото мнение, че 48 % от Пирин ще се застрои. С изключение  на потребители на социалните мрежи от Африка и Азия, повечето хора не се довериха на фалшивите твърдения.
Начините за намеса на швейцарската  организация  във вътрешните работи , особено в по-слабо развити икономически страни, са разкрити от известния германски разследващ журналист Вилфрид Хуисман в бестселъра му „Пандалийкс - тъмната страна на WWF“. И в книгата, и в едноименния документален филм, достоверно е описано как действа WWF. Методите са идентични с тези, които се прилагат в България. Чрез група  платени медии и привърженици  и чрез уличен натиск се  влияе на податливи, нерешителни или корумпирани институции и така се постигат  целите . WWF третира  България  като васална на организацията държава от третият свят.
Като представители и изразители на мнението на големи групи от гражданския сектор настояваме Министерският съвет да възложи на правоохранителните органи и на Министерството на външните работи да предприемат законодателни действия за регламентиране на финансирането и работата на чуждите неправителствени организации в България. Обществото има нужда от сигурност, че подобни чужди организации не действат над законите и не стоят над институциите у нас. Необходими са гаранции, че частни организации като WWF не могат да налагат чужди икономически интереси в ущърб на интересите за развитие на българските общности."
1. Сдружение "Зелена Кресна"
2. Съюз "Интелигентна България"
3.Български-ловно рибарски съюз
4.Сдружение "Бъдеще за човека и природата в Кресненското дефиле"
5.Балкански център за устойчивост и екоинженеринг
6.Сдружение "Кластър зелен транспорт"
7.Национална асоциация "Българско Черноморие"
8. Национално гражданско сдружение „Природата за хората“
9.Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите“
10. Коалиция „За да останат хора в България“Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)