Избрани Новини

Красимир Вълчев : Трябва да насърчаваме културата на иновации

Мисия

25-01-2019, 16:49

Снимка:

МОН

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Министърът се срещна с директори на училища и детски градини от Горна Оряховица и Лясковец

Културата за иновации в образованието трябва да се насърчава от директори на училища, от РУО и МОН, за да направим обучението по-интересно и да провокираме креативност и мислене у децата. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на работна среща с директори на училища и детски градини и представители на различни институции от общините Горна Оряховица и Лясковец. По думите му новите методи на преподаване могат да се прилагат от всеки учител. Той увери, че ще продължи политиката на инвестиции в модернизирането на образованието и като методи, и като материална база. 
Министър Вълчев смята, че децата могат да бъдат насочвани към математика и природни науки освен с иновации в учебния час и чрез извънкласни занимания, а чрез посещения в предприятия да получат ранно кариерно ориентиране. Той подчерта, че в тези профили занапред ще са нужни кадри на пазара на труда, както и че специално в техническите и инженерни специалности доходите ще растат по-бързо. Министърът изрази съжаление, че нагласите за записване в професионалното образование трудно се променят, въпреки стимулите чрез допълнителни стипендии за онези, които изучават защитени или търсени от пазара на труда специалности, както и за децата в дуално обучение.
Тема на разговорите с учителите бяха въпроси, свързани с учебните програми и оценяването на учебниците, с механизма за обхват на деца и ученици, с план-приема, с финансирането на образователните институции, с работата с родителите и др.
В Горна Оряховица министър Вълчев присъства на урок в лабораторията по природни науки в СУ „Георги Измирлиев“. В училището предстои разкриване и на виртуална STEM лаборатория с високотехнологична станция, която позволява триизмерно представяне на обектите. Ще кандидатства и с иновативен проект. Екипът, който работи по най-различни проекти, има лауреати в национални и международни олимпиади. Министър Вълчев разговаря и с екипа на СУ „Вичо Бъчваров“, където също се провежда интерактивно обучение с помощта на електронни платформи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов