Избрани Новини

Плевен е домакин на национална среща по проект, свързан с намаляване на риска от наводнения

Проектът се финансира от Програма за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020

Басейнова дирекция "Дунавски район“ (БДДР) организира Национална откриваща среща по проект "Намаляване на риска от наводнения чрез възстановяване на заливни равнини по р. Дунав и притоците й". Събитието ще се състои на днес в хотел "Балкан" в гр. Плевен. 

По време Националната откриваща среща ще бъдат представени проектните дейности и очакваните резултати. БДДР ще информира за планираните дейности, както и за очакваното участие на заинтересованите страни в проектните дейности, в това число - важността и значимостта на участието в отделните етапи от изпълнение на проекта, който се финансира от Програма за транснационално сътрудничество "Дунав" 2014-2020.

Основните дейности на проекта са свързани с актуализация на инвентаризацията на заливните зони, тяхното класифициране чрез използване на Матрица за оценка, използване на предварително подбрани пилотни райони за оценка ефективността на проектите за възстановяване на заливни равнини в Дунавския басейн, както и разработване на инструменти за повишаване на знанията и сътрудничеството между отговорните експерти и заинтересовани страни относно възстановяването на заливните зони.

В резултат от изпълнението на проекта се очаква разработване на следните инструменти, подпомагащи постигането на специфичната цел на Транснационална програма "Дунав" за укрепване на транснационалното управление на водите и предотвратяване на риска от наводнения:

- Ръководството за възстановяване и съхранение на заливни равнини в целия Дунавския басейн, насочено главно към практиците;

- Стратегическо ръководство за устойчиво управление на заливни равнини в международния Дунавския речен басейн, обобщаващо основните заключения на ръководството, насочено към по-широка аудитория;

- Пътна карта за Дунавския басейн, включваща съгласувани следващи стъпки за реализиране на проекти за заливни равнини.

Подробна информация за проекта можете да намерите тук



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов