Избрани Новини

Над 10 000 посетители на музеите в Пловдив през Откриващия уикенд

За първи път в историята на Пловдив отчитат такива цифри

Рекордна посещаемост на музеите по време на откриващия уикенд за Пловдив - Европейска столица на културата. За първи път в историята на Пловдив се отчитат такива цифри, никога досега не са били такива. Посетилите обектите в Стария град, в музеите – Етнографски, Археологически, Исторически, Природонаучен са над 10 000 души, а приходите са над 12 000 лева, като за деца и ученици билетите бяха безплатни.

2567 души са посетили Природонаучния музей за двата дни и още 3000 деца и младежи до 18 години, за които посещението в музея е безплатно. Приходите от билети са 7672 лева. 800 души са посетили „Музейко“ през втория ден, като най-много са били ученици с родители.

300 продадени билети има в Етнографския музей, а приходите са 1400 лева.

Над 30 000 души са посетили квартал „Капана“ за дните на откриващия уикенд. За всички дни има увеличено посещение на обектите на Старинен Пловдив, приходите са 1500 лева, въпреки че много от обектите са работили изцяло безплатно, като Балабановата къща.

„Такъв интерес от посетители не е имало досега, дори когато са били безплатни, по време на „Нощ на музеите““, обясни заместник-кметът Александър Държиков.

„Инвестициите, които направихме в Природонаучния музей“, се завръщат най-бързо“, сподели кметът Иван Тотев. Той обяви, че рекламните шалчета от откриващия уикенд ще се продават в туристическите информационни центрове, като се обмисля и техни летни варианти.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов