Избрани Новини

593 училища в страната вече са в грипна ваканция

Животът

21-01-2019, 18:53

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Пикът на грипа се очаква през тази и следващата седмица

Нови четири области обявяват епидемия - Добрич от днес, а от утре - Пловдив и София област, както и Варна. В момента 593 училища са в грипна ваканция, съобщи Нова тв.

Данните сочат, че в момента от грип боледуват около 100 000 българи, което е по - малко в сравнение с миналата година. За сметка на това обаче лекари отчитат усложнения не само при възрастни пациенти, но и сред млади мъже и жени.

В Пловдив, където от утре ще бъде обявена епидемия, има два смъртни случая след пневмония. Починалите са жена на 40 и 42 - години. Те са постъпили в Клиниката по пулмология в крайно тежко състояние и въпреки усилията, лекарите не са успели да спасят живота им.

„В момента проучваме на какво се дължат тези пневмонии, в смисъл дали се дължат на грипа. Но имат и други тежки заболявания”, заяви пред NOVA д-р Ваня Танчева- Манчева, директор на РЗИ-Пловдив.

Често грипът протича с усложнения и ненавременното лекуване може да е фатално, предупреждават лекарите.

„По-засегнатите групи са младите хора, там са повечето усложнения, при малките деца правят доста усложнения на ушите - отити, тежки. По-младите мъже развиват тежки пневмонии”, обясни д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

За да спре разпространението на болестта, здравните власти обявяват епидемии, спират се свижданията в болниците, детските и женските консултации. Училищата затварят врати.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)