Избрани Новини

Разбиха престъпна група за финансиране на тероризъм

Акцията се проведе в София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч

При мащабна спецоперация в седем града на страната беше разбита организирана престъпна група, която се е занимавала с нелегални преводи на пари. Арестувани са 43-ма души, сред които и организаторът на схемата за България. Той е сирийски гражданин. Сумите са били разпространявани по арабския метод "хавала" и са били насочвани за различни престъпни дейности, включително и за тероризъм.

До този момент – шестима души са с повдигнати обвинения след вчерашната акция срещу финансиране на международен тероризъм с „хавала“ преводи. Един от обвиняемите е обвинен задочно. Той не е бил заловен и е обявен за международно издирване, съобщава БНТ.

"Финансирането се е извършвало чрез небанкови финансови операции по метода хавала. Групата също така е закупувала леки автомобили от България и ги е транспортирала през Турция до територията на Сирия. Автомобилите са били предоставяни на членове на терористични организации. Второто обвинение е за подготовка на терористични атаки в чужди държави. Петима от задържаните са сирийски граждани“, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

В групата обаче има замесена и българка от София.

"Групата е трансферирала към международни терористични организации през последните 4 години не по-малко от 25 милиона евро. Също така са транспортирани не по-малко от 100 автомобила до сирийската граница. Подобна акция е прецедент за българските служби по мащаби и предмет на разследването. В операцията участват служби на сигурност и на други държави“, обяви Арнаудова.

Вчера общо 43-ма души бяха арестувани. По всяка вероятност ще има и още обвинени.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)