Избрани Новини

Ефективната интеграция на ромите обсъдиха в Пловдив

Гостуваха представители от организация "Ле Лаба“ от Бордо

Представители от организация „Ле Лаба“ от френския град Бордо са на посещение в Пловдив за обмяна на опит и добри практики с Община Пловдив по въпросите за интеграцията на ромите. Освен с проект „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, те бяха запознати и с другия важен проект „Растем заедно“.
С тяхната реализация се цели увеличаване на достъпа на децата до образователната и културната среда. Внимание се обръща и на децата от ромски произход, ограничаване на отпадането им от училище. Заедно със своите родители те се включват активно, като посещават различни театрални и оперни постановки, цирк или изложби.
„По този начин малчуганите, които за първи път посещават подобни културни институции се учат на поведение, запознават се с артистите. Посредством досега си с тях, децата и техните родители променят своите представи за културата като цяло. Връщайки се в клас те разказват или рисуват какво са видели“, обясни дейностите ръководителят на проект „Растем заедно“ Стефка Симеонова от отдел „Образование“ на район „Източен“.
Проектът започва през 2017 година, като основната му цел е намаляване броят на децата, които отпадат от училище, включвайки ги в различни извънкласни дейности с цел подобряване на знанията им по български език. Тук се включват и допълнителни уроци по изобразително изкуство и спорт.
Община Пловдив работи и с ромски медиатори, които подпомагат взаимодействието между администрацията и хората от ромската общност. Затова важен аспект в проекта „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“ са освен образователните, но и здравните медиатори, които работят, за да обяснят възможностите за по-достъпно здравеопазване. Това поясни Севджан Молабекир, ръководител на проекта по българо-швейцарската програма.
Гостите от организация „Ле Лаба“ разказаха за своята дейност във връзка с интеграция на ромите посредством култура и различни музикални дейности, като съвместно с ромски музиканти подготвят програма, която реализират като представления. Те споделиха, че дори са организирали готвене на характерни за общността ястия, които приготвяли заедно. Обясниха, че вече са посетили квартал „Столипиново“ и са разговаряли с представители на общността, те задаваха конкретни въпроси практическата реализация на различните дейности на общинската администрация по въпросите за ромската интеграция.
Гостите от Франция останаха впечатлени от Младежкия център, за който подробно им разказа заместник-кметът Георги Титюков и отправиха поздрав към Пловдив за това, че е Европейска столица на културата и изразиха своя възторг от слогана „Заедно“.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)