Избрани Новини

Депутатът Кирил Калфин присъства на откриването на изложба

Тя е посветена на 140 години от създаването на Търновската конституция

Народният представител от ГЕРБ Кирил Калфин присъства на откриването на изложба, посветена на 140 години от създаването на първата българска конституция. Инициативата за отбелязване на това историческо събитие, поставило на 16 април 1879 г. стабилна основа за новата българска държава, е на Народното събрание и Държавна агенция „Архиви“.
Изложбата в читалище „Братство – 1869“ в Кюстендил откри областният управител Виктор Янев. „За нас е чест да бъдем съорганизатор на това събитие. Чест е, защото в Учредителното събрание е имало представители и от нашия регион. Сред тях са имената на Григор Караманов, Димитър Любенов, Стефан Границки, Иван Каранов, митрополит Ловчански, Атанас  Хранов идр.“, заяви Янев. Той поздрави за прекрасната инициатива председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и благодари на всички, съдействали за нейното реализиране.
Официалното откриване на изложбата бе уважено също от кмета на общината Петър Паунов, общественици, представители на различни институции, медии и граждани. Областният център ще бъде домакин на пътуваща изложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“ до 18 януари.
На вниманието на жителите и гостите на Кюстендил са представени 40 експоната, разказващи исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност, моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)