Избрани Новини

ГЕРБ - Дупница се включи в честването за 141 години от Освобождението на града

Проведе се историческа възстановка

С историческа възстановка на посрещането на майор Орлински в Дупница бе отбелязана годишнината от Освобождението на града от турско робство. В честването по случай 141-годишнина се включиха кметът инж. Методи Чимев, народният представител от ГЕРБ Радослава Чеканска, зам.-кметът Крум Милев, общински съветници, представители на различни институции и граждани.
Както през 1878 година, посрещането на Освободителя на Дупница се случи в началото на града, където майор Орлински пристига заедно със свои войници. Във възстановката той беше посрещнат от свещеник, като диалогът между двамата бе автентично произведен пред зрителите.
Шествието на свободата пое по стъпките, по които са вървели тогава освободителите и хилядите дупничани. Пред паметната плоча на майор Орлински бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност. Директорът на Исторически музей - Дупница Анелия Геренска припомни факти от онзи ден през 1878 година, а след това шествието продължи по стъпките на освободителите до паметната плоча на дупнишките опълченци. Там, венци и цветя положиха кметът Методи Чимев и зам.-кметът Крум Милев, народният представител Радослава Чеканска и Тодор Петков – началник отдел „Образование“ към Община Дупница.
С български певчески фолклор, народни танци и много настроение празникът продължи на пл. „Свобода“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов