Избрани Новини

Само три-четири мечки все още не спят в парка край Белица

Снежната покривка е около 20 сантиметра

Само три-четири от общо 25 мечки в парка все още не са заспали зимен сън. Това съобщи за БТА по телефона Васил Мадолев, ръководител на екипа гледачи на фондация "Четири лапи", които се грижат за обитателите на уникалния Парк за танцуващи мечки в Югозападна Рила над град Белица.
Още през ноември почти половината мечки в парка се прибраха в бърлогите си и заспаха зимен сън, припомни той. През декември вече са заспали голямото мнозинство от обитателите на мечия резерват. Част от тях са се прибрали в своите естествени бърлоги, изкопани и застлани много старателно с листа. Други използват изкуствените бърлоги от бетон, които се заредени със слама и дървета.
Все още към по-възрастните животни не са се присъединили най-младите мечоци - 3-годишния Монти и Рико, разказа Мадолев. Една от мечките влизала за десетина дни в своята бърлога, после излизала за известно време и пак се прибирала. Интересно е поведението на малкия Монти, който все още не е придобил навика да прекарва зимата в сън. Но е станал по-ленив, изяждал само по килограм-два храна на ден. За него е направена изкуствена бърлога, "обзаведена" с всичко необходимо. Той самият също се опитвал да си изкопае.
В момента картината в тази част на планината е зимна - всичко е бяло, снежната покривка е около 20 сантиметра. Температурите са около нулата и очакваме да станат по-ниски, за да видим евентуално и последните мечки в парка прибрани в бърлогите си, каза още Васил Мадолев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов