Избрани Новини

За Мондиал 2030 ще имаме 4 стадиона с капацитет 40 000

Изостанали сме със спортната инфраструктура, защото започна да се строи едва при първия Кабинет "Борисов"

Има ясно изразена политическа воля за Мондиал 2030 от страна на България, Гърция, Сърбия и Румъния. Даваме знак, че искаме да направим Балканите едно по-добро място за живеене. Това заяви пред БТВ министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Той е категоричен, че става въпрос за поемането на един огромен ангажимент и предстои много работа, предава tribune.bg.

„Нашият ангажимент на България е да имаме 4 стадиона с капацитет 40 000, които отговарят на условията, с магистралите нямаме проблем. Обсъжда се къде да е новият Национален стадион и как да се реконструира „Васил Лески“, за да отговаря на критериите“, обясни Кралев.

Министърът обясни, че в момента страната ни все още е изостанала със спортната инфраструктура, защото започна да се строи едва при първото правителство на Бойко Борисов.

„Другите държави са в същото положение. Разполагаме със средствата. При всички положения България ще излезе от тази кандидатура с добра инфраструктура“, категоричен е Кралев.

Спортният министър благодари за възможността да отговори на обвиненията към шефа на Българския футболен съюз Борислав Михайлов.

„Имаше много спекулации по темата, трябваше да седим час и половина прави, той имаше остри болки и схващания в крака. Посъветвах го да излезе да се поразтъпче. Беше в перфектна кондиция, пет минути по-късно се върна на пресконференцията. Говоренето за „ишиаса му“ не е подходящо. Справя се добре като председател на БФС“, подчерта министърът.

По отношение на развитието на футбола министърът подчерта ролята на школите. Министерството на младежта и спорта отпуска над 1 млн. за детско-юношески футбол.

„Заедно с БФС сме готови да подготвим сериозна програма за подготовка на децата“, обеща Красен Кралев.

Красен Кралев обеща и новият закон, насочен срещу хулиганството в спорта, да е готов до месеци. Необходимостта от такъв се засили след последните ексцесии в баскетбола.

„Спортната комисия подготвя този закон, дали сме становище, ще влезе в пленарна зала до средата на годината. Федерацията по баскетбол трябва да вземе мерки, да взимат пример от Българския футболен съюз“, посочи Кралев.

След по-малко от месец започва и дългоочакваният тенис турнир „София Оупън“, който и тази година ще мине без бойкотиращия България Григор Димитров.

„Не приемам думите му като критика, но да не изместваме темата от прекрасния АТP турнир - в най-силната му година със световни звезди, не е сериозно да коментираме. Григор е добре дошъл да участва, когато иска. Турнирът не се прави за един човек. Тенисисти от ТОП 20 сами избират София, защото знаят, че нивото е високо“, подчерта министърът на спорта.

Кралев обяви, че за него въпросът с шахматната федерация вече е приключил.

„Благодаря на българския съд. От вчера има решение, според което федерацията на Силвио Данаилов трябва да изплати на Министерството на младежта и спорта част от откраднатата сума, която е на стойност 2 милиона лева. Защитили сме добре интересите на държавата“, сложи край на темата министърът.

За предолимпийската 2019 г. Кралев си пожела за страната ни нови спорни постижения. Естествено – най-високи са очакванията към борците и боксьорите, както и към художествената гимнастика.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)