Избрани Новини

Бабинден е! Празник на акушерките, родилките и децата

На празнична масата сядат само жени

Днес отбелязваме Бабинден - един от големите народни празници, посветен на “бабите” – жените, които помагат при раждане. Празникът е посветен на родилната помощ, акушерките, родилките и здравето на децата.

Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките.

Според обичая преди изгрев слънце майките с деца от една до 3-годишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат сапун и нова кърпа, отправят се към дома на бабата да й "полеят". Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива ѝ вода да се измие и я дарява с кърпата, който е донесла. Бабата закичва невестата с китка здравец, вързана с червен и бял конец.

Според друга традиция самата баба-акушерка обикаля домовете, където е помагала за раждането на дете. Дарява на децата чорапки, бебешка шапчица и най-важното - с паричка, вързана на червен конец.

После измива лицето на детето, тъй като се вярва, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила.

На обед младите жени се събират в дома на бабата-акушерка. Всяка жена носи прясна погача, баница, варена или печена кокошка и бъклица с ракия или вино. Целува ръка на бабата и ѝ подава подноса с храната.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов