Избрани Новини

Д-р Денислава Ангелова: Диабетът е социално значим проблем

Плевенчанката, която стана първата жена в света, наградена от Института за мир "Перес", гостува в предаването "Лице в лице"

Д-р Денислава Ангелова стана първата жена в света, наградена от Института за мир "Перес" в Тел Авив. Както вече писахме, с тази награда са отличени още Тони Блеър, Хенри Кисинджър, Бил Клинтън и Никола Саркози.

Плевенчанката е основателка на асоциация "Докосни дъгата", неправителствената организация, която е провела най-голямата кампания за закупуване на инсулинови помпи на деца и младежи в България. От асоциацията също така развиват и инициативата за създаване на ученически гвардейски отряди и оркестри в цялата страна, както и още много младежки и спортни кампании.

"Наскоро ме попитаха как от диабет, стигнах до гвардейски отряди, моето обяснение е следното – всичко, което е за доброто на нашите деца, не трябва да се прави на парчета. Или правиш нещо, което обхваща от физическото здраве на детето до неговото душевно здраве – спорт, родолюбие, запознаване с българската история, ценности и култура. Ние, ако не започнем в момента да градим върху децата си и продължаваме на парче да си правим реформи в една или друга сфера, тези деца ще ги загубим", каза Денислава Ангелова в предаването "Лице в лице" по bTV.

"Диабетът не е болест, а състояние. Диабетът вече е социално значим проблем. За нас приоритет е диабет тип 1 - диабетът, който засяга малките деца", посочи тя.

Д-р Ангелова заяви, че чрез кампанията на Асоциация "Докосни дъгата" са събрани средства за закупуването на 22 инсулинови помпи за деца от 2 години до 17 години. Тя допълни, че у нас има около 1600 деца с диабет тип 1, като броят им постоянно расте. По думите ѝ цената на една инсулинова помпа е от 3 500 лв. до 7 500 лв.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)