Избрани Новини

Александър Манолев: Големите хоризонти в икономическите отношения с Русия предстоят

Български фирми ще участват в строителството на Московския метрополитен

Икономическите отношения с Русия винаги са били на добро ниво, независимо от това, което се случва геополитически. Вярвам, че големите хоризонти тепърва предстоят. Това заяви заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на тържественото отбелязване на 30-та годишнина  на Българо-руската търговско-промишлена палата (ТПП) в София.  Активното сътрудничество на Българо-руската ТПП  и доверието, което руските институции имат към нея, поставят организацията  като един от най-важните партньори на Министерството на икономиката, който ще продължи да дава ценен принос към съвместната работа за по-нататъшно подобряване на двустранните търговско-икономически  отношения, добави още зам.-министър Манолев.
БРТПП посрещна  своята 30-та годишнина заедно със своите  членове – над 170 български и руски компании. Председателят на Българо-руската ТПП Георги Минчев посочи, че това са основно дребни и средни по европейската класификация фирми, които имат доказано присъствие на международния пазар и са намерили възможност да използват промените в България и Русия,  като конкурентно стратегическо предимство. По този начин вече имаме все повече фирми, които създават нарастващи производствени възможности на територията на другата държава, заяви още Георги Минчев. Той подчерта, че системата на търговските камари разполага с необходимите организационни и инфраструктурни възможности за съпровождане и осъществяване на бизнес както в България, така и в Русия.
Представителите на съучредителите на смесената българо-руска палата със задоволство отбелязаха  засиленото на икономическото сътрудничество между България и Русия.
„Търговските палати винаги са били най-сигурен мост за развитие на отношенията между държавите, защото без икономическото сътрудничество другите аспекти имат само формален характер”, заяви председателят на Българската ТПП Цветан Симеонов.
Посланикът на Русия в България негово превъзходителство Анатолий Макаров отбеляза готовността на руския и българския бизнес за реализацията  на преки взаимно изгодни  договори, независимо от политическата и търговско-икономическата конюнктура.
По време на събитието вицепрезидентът на ТПП на Руската федерация Владимир Падалко посочи някои конкретни съвместни планове, реализацията  на които предстои. Например,  производство на руски трактори в България и  участие на български фирми в строителството  на Московския метрополитен. През 2019 г. се очаква  делегация на руски фирми, заинтересовани да работят в България в областта на туризма. Руската страна ще вземе активно участие и  в планирания за пролетта на 2019 г.  форум за информационни технологии.
Приветствие до гостите на 30-тата годишнина на БРТПП бе изпратено и от новия търговски представител на Русия в България Константин Артюшин. В него той акцентира върху отличното експертно сътрудничество с БРТПП, което представлява важно звено на инфраструктурата за развитие на двустранните връзки и допринася за разширяването на партньорството между регионите и бизнеса на двете страни.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов