Избрани Новини

Нова снимка на Васил Левски беше открита в архив в Истанбул

Открити са и други документи

На откритата нова снимка Апостола е сниман до кръста, седнал, в гражданско облекло, съобщи НМ “Васил Левски“. Вижда се, че е имал джобен часовник, на който се вижда част от верижката. Вероятно снимката е правена през май-юни 1872 г. в Букурещ след общото събрание. Изглежда, че от нея е изваден малкият портрет в елипсата, по който досега се смята, че Левски е издирван от турската полиция след обира в Арабаконашкия проход и направените разкрития за революционната организация.

Наличието именно на тази снимка в османския архив заедно с други документи, свързани с разследването, а също и текстът, който е изписан на гърба – описание на Васил Левски, може би ще покаже, че това е била истинската снимка, с която е разполагала турската власт. Текстът на гърба на снимката е почти идентичен с описанието, което Иван Фурнаджиев от Тетевен дава на разпита на 26 октомври 1872 г.
"Снимка на Левски Васил Дякон, [родом] от Карлово и живущ в същия град. Тъй като единият зъб на горната челюст под мустака му стърчи навън, устната му е повдигната, с рижа брада, среден на ръст, със светло сини очи, на 25-26 години" - това е изписано на османотурски на гърба. Преводът на текста на български направи Орлин Събев от Института по балканистика.
Сред откритите документи, с които е видно, че е разполагала вече турската власт, са и оригинали на Устава на БРЦК, окръжно писмо на БРЦК в Букурещ от 14 юни 1872 г., разписки за събрани суми. Две от тях са от Дервишоглу Мехмед Кърджалъ - псевдоним на частния революционен комитет в Тетевен. Това може да наведе на мисълта дали тези документи не са иззети именно от Тетевен, откъдето е и даскал Иван Фурнаджиев.
Каква точно информация съдържат документите на османотурски, ще бъде ясно след техния пълен превод.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов