Избрани Новини

Автентични носии от Разлога красят календар

Мисия Разлог

05-12-2018, 15:09

Снимка:

"Българските корени"

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Красивите разложанки на 2019-та /галерия/

Представят календара "Корените на Разлог"

Той е по проект на "Българските корени“ и Исторически музей - Разлог

На 7 декември от 17.30 ч. в читалище „Читалище 15 IX 1903“ в гр. Разлог ще бъде представен календарът „Корените на Разлог“, с автентични народни носии от Разложкия край, ”, от Исторически музей – град Разлог, реализиран от „Българските корени“ и със съдействието на Община Разлог.
„Корените на Разлог“ е календар, запечатал красотата на това кътче земя на Мехомия - в автентичните носии на жените от този край, в усмивките на младите момичета и красивата природа.
„Това, което се надяваме да сме успели да Ви предадем с този календар е и духа на жените от Разлог - силни и непоколебими.“ – казва Петър Петров, ръководител и фотограф на „Българските корени“.
На 15 септември се навършиха 115 години от Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание. Желанието на екипа на проекта е било да почетат тази дата по един по-нетрадиционен начин, като почетат духа на жената от този край, сътворила с ръцете си красотата на носиите от този край, но и носител на нечовешка сила на духа. Календарът се посвещава на всички жени от Разлог и региона, от който е родом и баба Магдалина Юрукова. По време на разгрома на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание през 1903 г. турците убиват и обезглавяват 28 въстаници, а главите им разхвърлят. Сред тях са близки и на Баба Магдалина. Крехката на вид, дребна жена от Разлог намира и слага в престилката си четири глави – на двама от синовете си и на двама от братята си. След това разпознава телата и полага до тях главите, за да могат да бъдат погребани по християнски. При това без да пророни и сълза … По време на Балканската война губи още двама от синовете си.
Тази година Разлог почете и още една кръгла годишнина 140 години от Кресненско-Разложкото въстание. При потушаване на въстанието, турските войници палят селото из основи, като само 11 къщи остават незасегнати. Загиват 600 души, но тяхната памет остава жива. Кресненско-Разложкото въстание показва на Европа непримиримостта на българската нация срещу несправедливото й разпокъсване. Въстанието е стремеж за освобождение и обединение като наследство и традиция, то е акт, в който македонските българи застават срещу турската власт, с цел присъединяване към Княжество България.
Календарът се посвещава на силата на духа на жената от Разлог – крехка и нежна на вид, но силна духом. Днес в Разлог живеят наследниците на Баба Магдалина, една от тях е момиче от календара „Корените на Разлог“ – Димитрина Вигенина. Календарът се посвещава и на всички онези жени, запазили и съхранили традициите в този край до ден днешен, които могат да се видят на хорото на Старчевата или на Бабин ден с малките бабинчета, както и на всеки друг празник в града.
Исторически музей - Разлог се помещава на площад  „15 септември 1903 г.”, в близост до центъра на града. Сградата е част от поредица възрожденски къщи, които са обявени за паметници на архитектурата. Къщата е модел Разложко–Чепинска,  „братов” тип от края на ХIХ век. В момента тук се съхраняват над 5 000 експоната от различ­ни епохи. Сред безценното богатство на музейния фонд се открояват колекциите от оръжие и старопечатни книги, традиционно местно облекло и произведения на разложките майстори занаятчии. В музейните експозиции са представени археологически находки от различни епохи.
 „Българските корени“ е проект на 4-рима фотографа и графични дизайнери, които вече трета година издават календари под това име, с автентични народни носии от музеите в България. Пер останалото време екипът, в сътрудничество с етнолози и етнографи, поддържа страница във фейсбук, под същото име, която се е превърнала в една своеобразна интернет медия с над 27 000 последователя. Екипът отразява целогодишно различни фолклорни събития и събори и работи в сътрудничество с местните общини, организатори на такива инициативи.
Кадрите от двата календара могат да бъдат видени тук:
https://1drv.ms/f/s!Ag-95mJd-yMtoiEvRWa8o1f9OAzy
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1161065610710135&type=1&l=6d8f19a529




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов