Избрани Новини

Откриват фотоизложба за каузите на Боян Петров

Изложбата представлява фотографии от личния живот на алпиниста

Днес от 16:00 ч. в Регионален исторически музей - Благоевград ще се състои официалното откриване на фотографската експозиция „Каузите на Боян Петров – биоразнообразието в Кресненския пролом“.
Изложбата представлява фотографии от личния живот на нашият именит алпинист Боян Петров, както и една от личните му каузи, с която се занимава от дълги години, а именно спасяването на Кресненското дефиле, застрашено от строителството на автомагистрала „Струма”, която в момента се предвижда да премине през него. Изложбата ще бъде открита от доцент д-р Стоян Бешков от Националният природо-научен музей към БАН и Андрей Ковачев и Фиданка Бачева-Макгра (CEE Bankwatch Network) от Коалиция „Да спасим Кресненското дефиле”.

На изложбата ще бъдат представени фотографии от кръжока по зоология към Зоологическата градина, който е посещавал Боян Петров и е запалил страстта му към природата, негови лични снимки, снимки на природата в Кресненския пролом - за опазването на който , снимки на различни защитени видове земноводни, влечуги и птици, срещащи се в района на Кресна. Автори на фотографиите са самият Боян Петров, доц. д-р Стоян Бешков, НПМ при БАН,  професор д-р Павел Стоев (предоставил снимки от своя фотоапарат, правени от Боян Петров), научен секретар на НПМ при БАН и приятел на Боян още от годините в кръжока в Софийския зоопарк, Асен Тасев - приятел на Боян от ученическите години, Андрей Ковачев - СДП БАЛКАНИ, биолог и зоолог, приятел на Боян от 1-ви клас.

Изложбата се организира по инициатива на Коалиция „Да спасим Кресненското дефиле” с любезното съдействие на Община Кресна.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)