Избрани Новини

Книга за Кристо представят в Пловдив

Идва авторката Евгения Атанасова

Днес от 19:00 часа в Клуб „Петното на Роршах” в Пловдив Евгения Атанасова-Тенева и Александър Секулов ще представи книгата „ Кристо, Владо, Росен и Плаващите кейове”.
Евгения Атанасова-Тенева е запалена изследователка на творчеството на Кристо и Жан-Клод. Прави документални филми и пише статии, посветени на техните произведения. Повече от десетилетие наблюдава отблизо творбите на Кристо и многократно се е срещала с художника. Двамата разговарят както за конкретните му произведения, така и за неговия живот. Тези интервюта и изследвания ще бъдат част от предстояща пълна биография на Кристо.
При строежа на Плаващите кейове на езерото Изео журналистката участва и като работник в проекта. Тази книга е плод на личните й преживявания и навлизане в различни аспекти от изкуството, живота и философията на Кристо.
Документалният разказ запознава с главните действащи лица – Кристо и неговия екип, съставен предимно от българи, които физически изградиха 3-километровия понтонен мост над водите на езерото Изео.
Но това не е книга само за изкуство. Тя е за това как може да се реализира едно на пръв поглед невъзможно начинание – от възникването на идеята, през събирането на екипа, логистиката, взаимоотношенията между хората и институциите, емоциите им – до деинсталирането на творбата на Кристо. „Щастлива съм, че този път не бях само отразяващ журналист, а успях да работя на проекта, да бъда малка част от неговия живот. Длъжна бях да запазя спомена за тези безвъзвратно отлетели мигове.”- споделя авторката.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)