"Вампир” на благоевградския театър отново на сцена

Благоевград Лайф

03-12-2018, 15:00

Снимка:

ДТ "Н.Вапцаров" Благоевград

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Вампир” отново ни пренася в света на строгите закони

Гледаме "Вампир” от Страшимиров

"Вампир" пристига в Петрич

Най-успешното и награждавано представление се завръща

Въздействащият спектакъл „Вампир” от Антон Страшимиров се завръща на сцената на Драматичен театър „Никола Вапцаров” - Благоевград днес от 19:00ч.
След своята премиера през 2016 година, „Вампир” се превърна в най-успешното и награждавано представление на театъра в последните няколко години.  
Успешното участие в Международен театрален фестивал в Скопие, Македония /ITF „SKUPI FESTIVAL”/ беше началото на редица фестивали и награди за екипа.
Актрисата Албена Чобанова получи награда „Икар” 2017 в категория „одеща женска роля” за ролята на Малама, комисията на Международния фестивал Друмеви театрални празници - Шумен 2017 награди представлението за „Сценография”, а награда за "Цялостен спектакъл" театърът получи от Зимния  фестивал на изкуствата "Сцена, палитра, слово" - Пловдив 2017.
През погледа на младия режисьор Маргарита Мачева „светът в пиесата е изграден от строги закони, поставeни преди чувствата, желанията и личния избор. Тяхното прекрачване тласка към пропаст. Невъзможността на човека да реализира стремленията и страстите си, го води към саморазрушение и смърт. Тази смърт не е само телесна – когато свободата е отнета и духът може да бъде пречупен. Това е пиеса за ирационалността на влеченията, за смелостта да бъдеш различен, за поривите вътре в човека и за борбата за оцеляване в един свят, в който тези пориви са забранени.”
Върхово постижение в драматургията е „Вампир” на Антон Страшимиров. Пиесата е играна на театрална сцена, преди да бъде отпечатана в книжно издание.
Страшимиров казва, че е написал драмата за една седмица, а я е редактирал след това три месеца. Поставена е на 3 април 1901 г. от трупата на „Сълза и смях”, в салона на „Славянска беседа” в София.

Представлението не се препоръчва за лица под 14 годишна възраст.
Снимка на Деня

Щрихи от Плевен