Избрани Новини

"Утринна звезда" изгря над Банско

Участниците в конкурсната програма са над 1500 на всякаква възраст

Межд,народният фестивал на изкуствата „Утринна звезда”  изгря за десета година в Банско. Организатори са Сдружение Арт академия „Утринна звезда”,
член на Международния танцов съвет CID UNESCO и Община Банско.
Фестивалът на изкуствата „Утринна звезда” съществува от 2008-ма година, като от 2009-та е международен по статут.
Към днешна дата фестивалът е един от най-успешните фестивали в страната.
От 29.11.2018 до 2.12.2018г. „Утринна звезда” изгрява в Банско на сцената на Народно читалище „Никола Вапцаров”. Участниците в конкурсната програма са над 1500 на всякаква възраст от България, Македония, Гърция и Украйна. Те вземат участие в раздели театрално изкуство, музика, изобразително изкуство и танцово изкуство.
Организаторите на фестивала от арт академия „Утринна звезда”, член на международен танцов съвет UNESCO, имат за цел не само да предоставят на участниците възможност за изява, но и да създадат приятелска среда, в която групите общуват и обменят опит. С тази цел са организирани множество семинари и майстор класове, водени от журито на фестивала и сертифицирани специалисти, които са доказани имена в България и големи професионалисти.
ПРОГРАМА
29.11.18 г.
Концертна зала НЧ „Н.Й.Вапцаров” гр.Банско
10:00 ч. - Естрадно и поппеене. Фолклорно пеене.
13:00 ч. - Инструментални изпълнители
14:00 ч. – Естрадно и поп пеене. Фолклорно пеене
19:00 ч.- Театрално изкуство
Драматична група при СОУ ,,Наум Наумовски Борче, Крушево, Македония
- „Грев или шприцер, автор - Сашко Насев, режисьор Никола Йованоски
11:30 ч.-  Мастер клас „Хип –хоп хореография”. .
14:30 ч. – Мастър клас.Приложна техника - „Ебру – рисунка върху вода”.
15:30 ч. - Мастър клас „Модерна и съвременна хореография”.
30.11.18 г.
10:00 ч.. Танцово шоу. Модерн и джаз. Контемпорари. Хип-хоп.
12:00 ч. Театрално изкуство
СОУ „Наум Наумовски Борче” Македония, Крушево.,х.р.Биляна Проеска
- ,,Чествување на пирејот, автор Петре М. Андреевски, режисьор: Биляна Проеска
13:30 ч.- Мажоретни състави. Характерни танци. Спортни и латино американски танци. Танцово шоу. Модерн и джаз. Съвремена хореография и контемпорари. Хип-хоп
10:00 ч. - Мастер клас „Вокални техники”.
11:00 ч. - Семинар-мажоретнии танци
17:30 ч. - Мастер клас „Музикален театър”.
18:30 ч. - Мастер клас „Хип –хоп хореография”
1.12.18 г.
10:00 ч. - Мажоретни състави. Характерни танци. Спортни и латино американски танци. Танцово шоу. Модерн и джаз. Контемпорари. Хип-хоп.
14:00 ч. - Класически балет.Всички възрастови категории.
16:30 ч. - Релакс групи.
17:20 ч. - Театрално изкуство
Драмско студио „Дон Кихот“ при Дом на култура „Македония“ – Гевгелия. Х.р. Весна Ристова и Тони Аврамов, Даниела Џишева и Катица Џишева Дупарова.
- „На здравје“ - Жан Пол Канитино и Шерил Барет.

18:30 ч. – Конкурс Номинация ГРАНД ПРИ.
14:00 ч. - Мастер клас „Хип –хоп хореография”
16:30 ч.- Мастер клас Мастър клас „Ах този Бродуей” .
17:30 ч. - Мастер клас „Модерна и съвременна хореография”.
2.12.18 г.
11:00 ч.- ЦЕРЕМОНИЯ ПО НАГРАЖДАВАНЕ И ГАЛА КОНЦЕРТ.

ЖУРИ И ВОДЕЩИ НА МАЙСТОР КЛАСОВЕ:
Росица Панайотова-Григорова, сопран - изпълнител на съвременна, филмова, театрална и барокова музика, солист на БНР. Дългогодишен програмен директор и преподавател към НБУ (департамент Театър и Музика), а в момента е Директор на културно-образователeн център „Експлораториум скул”.
Водещ на майстор клас „Вокални техники”
Доц. д-р Георги Петков е преподавател в департамент “Музика” на Нов български университет. Доктор по научна специалност музикознание и музикално изкуство. Композиторското му творчество включва над 250 заглавия, част от които се тиражират от световни музикални компании. Диригентските изяви на Георги Петков обхващат над 900 концерта в България, Европа, Азия, Япония, САЩ и Канада. Като композитор и диригент е работил в десетки международни музикални проекти, по покана и в съавторство със световноизвестни музиканти – Адриано Челентано, Боби Макферин, Енрике Моренте, Арканхел и много други. Дългогодишен диригент на световно известния хор „Българки гласове – Ангелите“. Създател и диригент е на оригиналния Университетския хор „Фолк-джаз формация” на НБУ. Основател и диригент на многогласния Народен хор при Националното музикално училище ”Любомир Пипков” - София. Създател и ръководител на Вокално трио „Евридика“. Създател и диригент на камерен хор „Нови български гласове“.  Развива активна благотворителна и обществена дейност.

Филип Миланов.
Възпитаник на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност Театър на движението. Завършва обучителната и тренинг програма Dance PORT Derida и от този момент става титулярен изпълнител в танцова компания Derida Dance, като участва в различни фестивали и международни проекти на компанията. Част е от трупата на балет „Арабеск“ от 2012 година. През 2014 г. той става безспорен победител в IX конкурс за съвременна хореография „Маргарита Арнаудова“ със спектакъла „Exit“. През 2015 г. с него печели и награда ИКАР за съвременен танц и пърформанс. През 2017 и 2018 е номиниран за награда "Златна муза" за съвременен танц към Асоциацията на хореографите в България. Хореограф е на повече от 10 танцови спектакли. Работил с трупите на Балет "Арабеск", Държавна опера - Стара Загора, Държавна опера - Русе, ТМПЦ - Варна и други.

Валери Миленков
Завършил Национално училище за танцово изкуство през 2007 г. със специалност класически балет. Оттогава е назначен в Балет „Арабеск“, а по-късно става солист в трупата. Има авторки спектакли, участвали в международни фестивали. Участвал е в проекти с различни български и международни хореографи. Гост-солист е и в едни от най-известните танцови трупи и театри в страната.
Водещи на майстор клас „Комбинация от модерни и съвременни танцови техники.”
Татяна Янева
Магистър – балетна режисура от Националната музикална академия ”Панчо Владигеров”- София. Татяна Янева е професионална класическа балерина от България. Освен прима-балерина на Националния музикален театър в столицата София, тя е и най-известният хореограф на постановките му. Вече е балетмайстор на същия. Влияние върху професионалното й израстване оказва работата й в различни театри в Европа/ RUST – BADEN,” Europa Park”/. Страстта й към джаза , модерния и характерния танц я прави особено цветна , разностилова балерина и обогатява творческата й фантазия . Постановки като хореограф: „Снежанка и седемте джуджета” – детски мюзикъл в НМТ, „Царицата на чардаша” - оперета в НМТ, „Българи от ново време” - мюзикъл в НМТ, „Секс на екс” - мюзикъл в НМТ , „Бал в Савоя” – оперета в НМТ, „Аладин” – мюзикъл в НМТ, „Царицата на чардаша” – в Държавна опера - Стара Загора , ‘’Чикаго’’ – мюзикъл в НМТ, ‘’Сватбата на Фигаро’’ – театрална постановка – Лом, ‘’Кабаре’’- мюзикъл в НМА ‘’Панчо Владигеров’’- София, “ Рибарят и неговата душа‘‘ – мюзикъл в НМТ, “ Бягство‘‘ – мюзикъл в НМТ, “ Тримата мускетари‘‘ в Опера Варна.
Водещ на майстор клас - "Ах ,този Бродуей! " Ще се запознаем с различни движения и танцови фрагменти в духа на Бродуейския мюзикъл!
Павлета Дойчинова.
Бакалавър „Актьор-танцьор“ към програма „Танцов театър“. Магистър „Модерна хореография“ към програма „Танцово изкуство“. Специализира в областта на  Съвременни танцови техники, Джаз танц, Класически балет, Танцова импровизация, Соло пърформанс, Латиноамерикански и стандартни/Бални танци, Хореографска танцова композиция. Хореограф и преподавател по „Танцово изкуство“ в „Нов български университет“. Дългогодишен танцьор с редица участия в танцови, музикални и театрални спектакли в страната и чужбина, част от които на сцените на Народен театър "Иван Вазов“ и Младежки театър "Николай Бинев“, София.
Водещ на майстор клас – „Музикален Театър”.
Елена Костадинова.
Художник-педагог. Завърши висшето си образование в Орловския университет. Преподава в художествено училище /Мурманск - Русия/, основател и ръководител на ШИПИ „Палитра”, участва в изложби в Русия , България, Норвегия.
Водещ майстор клас - приложни техники „Ебру - рисунка върху вода”
Петрунка Стойчева-Маргинова
Член на Българската мажоретна асоциация - съдия, Ръководител хореограф на мажоретен състав от 2001 г., носител на Златен медал за хореография на "Златен помпон"-2007, златен медал от Германия - Бьозел за хореография за интернационално шоу, треньор по художествена гимнастика и съдия категория "Елит"
Пепи Маргинова
Водещ на семинар - мажоретнии танци
1.Помпони - начална техника, изисквания на композицията, задължителни елементи с тяло
2.Батон - техника, стилове, нива

Денис Костадинов – сертифициран CID UNESCO /помощик ръководител/солист Формации „Екстрийм шоу”, основател на Hip Hop squad “МISTERY ”.
Теодора Йолокоска - хореограф, ръководител на Балетно студио „Еурека” Скопие, Македония.
Ана Йолакоска - пом.ръководител на Балетно студио „Еурека” Скопие, Македония.
Водещи на майстор клас „Хип-хоп хореография” .



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов