Избрани Новини

Красимир Каракачанов: 45 години обясняваха, че националният идеал е световна пролетарска революция

Животът

26-11-2018, 15:18

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Министърът на отбраната участва в празника на НВУ във Велико Търново

Офицерите трябва да живеят със съзнанието, че са лидери в българското общество. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в поздравлението си по случай празника на НВУ „Васил Левски” и по повод 140 години от създаването на първото военно училище у нас. „Трудните времена за Българската армия са от 28 години, през които се правят експерименти – съкращават се средства, личен състав и не се полага нужното уважение на онези хора, които отдадоха живота си за изграждането на едни модерни, силни Въоръжени сили, които да защитават Република България. И това няма как да се промени, ако не започнем да променяме цялата ни образователна система, защото, ако не си възпитан в дух на родолюбие и патриотизъм още в основното училище –  да наваксаш това във висшето образование, е малко късно”, каза Каракачанов.

„Тежките времена, които изживява армията, ще бъдат изживени, защото голямата част от обществото и политическият елит, които смятаха, че след като сме член на НАТО ще има кой да ни пази, ще има кой едва ли не да ни подарява въоръжение – тази илюзия започва да се изживява. Няма държава, която може да бъде силна, стабилна и просперираща, ако чака някой друг да гарантира нейната сигурност. Сигурността на България, нейната териториална цялост, независимост е зависела и ще зависи от вас, господа офицери  от вас, господа бъдещи офицери”, подчерта вицепремиерът.

Според министъра на отбраната какъв е днешният български идеал трудно може да бъде казано. „45 години обясняваха, че националният идеал е световна пролетарска революция и едва ли не създаването на световен социализъм, мир и справедливост по света, а 28 години обясняват, че едва ли не някакви нови европейски ценности са наш идеал. Идеологиите идват и си отиват. Българската нация е вървяла напред, когато е отстоявала своите национални идеали. Българският  офицер трябва да имат един национален идеал – силна, просперираща и благодентстваща България”, заяви Красимир Каракачанов.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов