Избрани Новини

Филм за полския алпинист Мачей Бербека взе голямата награда на "Банско филм фест“

Специалната награда отиде за филма "Балканско колоездачно приключение”

В Банско бяха връчени наградите на фестивала за екстремно и приключенско кино „Банско филм фест“. Голямата награда е за полската лента „Земя на мечтите - филм за Мачей Бербека“, предаде БНР.

В документалния си филм режисьорът Станислав Бербека разказва за своя баща - Мачей Бербека, изтъкнат полски алпинист и пътешественик, който загива през 2013 г. на Броуд пик. Голямата награда се присъжда на този филм „за честния и дълбоко вълнуващ разказ, в центъра на който стоят не толкова постиженията на големия алпинист,  колкото човешката история  и забележителната личност“ на  Мачей Бербека.

Специалната награда на журито отива за белгийския филм „Балканско колоездачно приключение”. Тя се дава заради „филмовия талант на автора да представи своето самотно велосипедно пътешествие като увлекателно приключение и откривателство на интересни балкански характери“.

Наградата на публиката е за „Ничия земя - експедиция Антарктика“ с режисьор екстремния скиор от Австрия Матиас Майер, който беше един от гостите на тазгодишното издание на фестивала.

Новоучредената награда за сценарий на името на основателя на „Банско филм фест“ Петър Атанасов се присъжда на филма „Ама Даблам - свещената планина“ - германско-италианска копродукция с режисьор легендарния алпинист Райнхолд Меснер.

Отличието на община Банско за филм, който представя културата на планинарските народи, отиде при чешкия филм „Изкачване на пясъчни скали: 70-те години“ на режисьора Вличек. Той я получи за оригиналното внушаване на идеята за алпинизма и планинската култура като съществена част от духовното наследство на нашата цивилизация.

Награда за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания взе швейцарският филм „Руси – Коломбен: дуел на върха“. Тя е присъдена заради психологически богатия паралелен портрет на две от легендите в алпийските ски, които и след края спортната си кариера вълнуват с неповторимите си човешки характери.

Отличието за цялостна реализация в екстремни условия бе присъдено на френската продукция „Да прелетиш на 8000 метра” на режисьора Антоан Жирар за кинематогрофично документираното уникално постижение на едни самотен пътешественик, прелетял над някои от най-високите върхове на Земята.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)