Избрани Новини

В Сандански откриха барелеф на художника Радой Гердов

Изложба показва неговото творчество

Тази вечер пред Дома на културата в град Сандански в присъствието на творци от Сандански, членове на Съюза на българските художници, приятели и гости, кметът на община Сандански Кирил Котев откри официално барелеф на художника-карикатурист, роден в град Сандански Радой Гердов /1950-2003/.

Той бе художник-карикатурист, естет, живописец и музикант, живееше извън родния Сандански, но неговото творчество ще бъде „запечатано“ завинаги в облика на родния му град чрез открития барелеф.

„Радой Гердов е първият санданчанин, който увековечаваме с този барелеф. Щастлив съм, че такива достойни и талантливи хора са част от град Сандански“, с тези думи и букет цветя към съпругата на твореца Дарина Гердова, кметът на общината откри официално монумента пред Дома на културата в чест на карикатуриста.

За идеята за създаването на барелефа разказа Кирил Божкилов, а съпругата на Гердов Дарина изказа своята огромна благодарност към кмета на общината и всички местни творци и художници. Приветствие отправиха и проф. Ивайло Мирчев – екс председател на Съюза на българските художници и Георги Чалъков, приятел на твореца и голям български карикатурист.

След официалната част по откриването на барелефа всички гости се насладиха на неподвластното на времето творчество на Радой Гердов във фоайето на Дома на културата.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)