Избрани Новини

Министър Петкова: Одобрението на АЕЦ "Белене“ от ЕК ще отнеме месеци, а не години

Не съществува хипотеза държавата да налива пари, категорична бе тя

Процедурата за одобрение на АЕЦ "Белене" от страна на Европейската комисия би отнела месеци, а не години и това няма да забави проекта, заяви днес в интервю за „Хоризонт“ енергийният министър Теменужка Петкова, предаде bnr.bg. Тя коментира появили се информации, че заради процедурата проектът може да се забави с години и да не може да бъде осъществен.

Преди да се стигне до искане за нова нотификация, първо трябва да се разбере дали ще бъде избран инвеститор за проекта и дали ще се строи централата, обясни Теменужка Петкова.

"Ние трябва да проведем процедурата за избор на стратегически инвеститор, да видим дали ще има интерес към проекта и ако се стигне до създаване на компания, до възможност за реализация на проекта, то тогава тези инвеститори, които са в дружеството, трябва да подадат информация до Европейската комисия, че са настъпили промени в инвестиционния проект“, обясни Петкова и каза, че след това Комисията ще направи своите анализи и проверки.

Проектът, който ще предложим на инвеститорите, е същият проект като технология – той не е променен, каза още енергийният министър.

Не съществува хипотеза държавата да налива пари, категорична бе тя и добави: "Нашето мнение е, че този проект трябва да бъде реализиран изцяло на пазарен принцип. Това, с което българската държава ще участва, е апорт на активите, които притежаваме във връзка с този проект. Това са активите, с които ние ще участваме, но за наливане на пари не става дума. Може би до края на годината ще приключи оценката на активите“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов