Избрани Новини

Затворено ще е днес жп трасето в Кресненското дефиле

Причината е влаковата катастрофа с 8 пострадали

Днес няма да бъде пуснато за движение трасето край Кресненското дефиле, където снощи стана влакова катастрофа, предаде БНР. През целия ден ще продължи операцията по изтегляне на дерайлиралия пътнически влак от Петрич за София. Огледът на място е показал, че работата ще се усложни заради разрушения близо 70-метров релсов път. Очаква се на мястото да пристигнат и алпинисти за обрушване на ската, от който се се откъснали скалните късове. Осем души пострадаха при сблъсъка на локомотива с паднали на релсите отломки. Общо 55 пътници бяха евакуирани от авариралия влак и пренесени през река Струма, след което бяха превозени с автобуси.

"Трима са останали в болницата за наблюдение, двама с рани по главата – не опасни, и един от колегите в областта на крака. Двама са от екипа на влака и един пътник", заяви в предаването "Преди всички" Бисер Минчев – главен ревизор по безопасността в Националната компания „Железопътна инфраструктура“.

Той посочи, че е организирано превозването с автобуси на пътниците от влаковете, които преминават по проблемното трасе. Минчев прогнозира, че в рамките на 48 часа ще бъде отворено движението там и обясни:

"Започнахме още снощи възстановителните работи, изтеглихме вагоните, остана само дерайлиралият локомотив. Очакваме специалисти да огледат скалния откос, за да видим дали няма опасност от ново срутване на скална маса. След това ще започне раздробяване на късовете, след което ще се насочим към вдигането на локомотива, поставянето му на релсите и прибирането му. След това имаме мероприятия по възстановяване на железния път. Амбицията ни е в рамките на 48 часа да се оправят".

Точно на това място не е имало сигнал за това, че скалната маса работи и ще има срутване, коментира още Минчев.

„Локомотивът в момента е около 45 градуса наклонен, в доста лошо състояние, както и единият вагон. Ударът е бил доста сериозен, за да го извади в това положение, което се намира и по този начин се накланя на тези 45 градуса. Откъсал се е един доста голям скален къс, около 40 кубика, един още по-малък около 10 кубика и около 100 кубика скална и земна маса“, уточни той.

Сигналът за инцидента е подаден на телефон 112 в 18:55 ч. Веднага към мястото тръгват ленейки, пожарни екипи и полиция. Областният управител Бисер Михайлов активира кризисния щаб при бедствие:

„Незабавно беше свикан областният щаб за бедствие и беше ситуиран на място, с цел координиране и стартиране на спасителна операция за пътуващите в композицията. Пострадалите към момента, информацията, с която разполагам, е, че са 8 на брой. Това, което мога да кажа в момента, че нямаме тежко пострадали.“

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов