Избрани Новини

Данъкът за колите в Благоевград няма да бъде увеличен

Данъците на новите коли, които отговарят на еконормите дори малко ще намалеят

Данъкът на колите община Благоевград няма да се увеличава въпреки обсъжданите изменения в Закона за местните данъци и такси за 2019 г., съобщи кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов.

„Ние сме една от малкото общини, които спазват всички изисквания на новия закон. Затова категорично казвам, че данъците на старите коли няма да се вдигнат. Данъците на новите коли, които отговарят на еконормите, най-вероятно дори малко ще намалеят. Това означава, че фискалният ефект от закона за нашата община ще е отрицателен, но е важен екологичният ефект и това е най-справедливото решение. Подобни промени са стъпка в правилната посока, тъй като се ограничават вредните емисии във въздуха. Факт е, че един от основните замърсители са старите коли”, каза кметът Камбитов.

Според него е много важно да се обясняват подобни промени на разбираем език за хората. Не е вярно, че собствениците на скъпи коли ще плащат по-малко. Те плащат по-високи данъци, защото при тях тежестта е имущественият компонент.

„Като имаш кола за 100 000 лева, все едно имаш имущество за 100 000 лева, това е като данък сгради - ще платиш повече. По екологичния компонент, който е много по-малък като тежест, е нормално този с по-нова кола, който не замърсява толкова много въздуха, да плаща по-малко от този, който замърсява повече. Тук говорим за 4-5 лева разлика за старите коли”, уточни д-р Камбитов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов