Избрани Новини

Колко ще похарчим за подаръци по Коледа?

Тази година планираме да направим подаръци средно на 8-9 човека

Pazaruvaj.com в сътрудничество с GKI Digital вече четвърта година изследва навиците за покупки на коледни подаръци на българското население използващо интернет. Тази година дори и от плановете за Коледа се чувства подобряващата се обстановка в областта на работната заетост и приходите, тъй като планираме да направим подаръци на повече хора, като в същото време с повече от 42% – близо 330 лева – посвещаваме за подаръци.
Тази година за Коледа планираме да направим подаръци средно на 8-9 човека,  общо на стойност за повече от 330 лева. Това в сравнение със средните миналогодишни харчения означава 100 лева горница в плановете на купуващите подаръци потребители на интернет. Повечето от подаръците потребителите на интернет тази година ги посвещават на сравнително тесен семеен кръг (средно на 3-4 души), обаче все повече по-далечни роднини, приятели или познати започват да се включват на списъка.
Болшинството от подаръците попадат под елхата от интернет
За намиране на съвършения подарък повече от три четвърти от активните български потребители на интернет ще използват най-вече някой онлайн канал. Заедно с това и занапред е популярен начин за вдъхновение преглеждането на вестниците за акции на магазините (49%), съответно разглеждането на витрините (41%). 34% от потребителите на интернет пък са на мнение, че е по-добре да върви на сигурно и пита своите мили хора на какъв подарък ще се зарадват.
Наред с осведомяването и значителна част от самото снабдяване с подаръци ще става по интернет: 71% от потребителите на интернет планират покупка онлайн с тази цел на вътрешния пазар, като в същото време измежду традиционните канали за пазаруване – въпреки постоянни големи тълпи – и за в бъдеще са популярни (51%) плазите и търговските центровете.
Сезонът на покупките и у нас започва с деня на Черния Петък.
Набавянето на подаръците не може да бъде започнато достатъчно рано. В средата на октомври вече 15% от потребителите на интернет са се захванали с покупка на коледни подаръци. Ранното начало е характерно и за жените, и за мъжете.
39% от потребителите на интернет – приблизително 1,2 милиона души – обаче съзнателно изчакват с покупките до акциите на Черния Петък в края на ноември, вярвайки в предложенията и в широкия избор. След този момент обаче за болшинството от хората (82%) набавянето с подаръци може да се проточи и до последните дни преди коледа.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов