Избрани Новини

Митничарят Фози влиза в затвора за 4 години

Митничарят Фози влиза в затвора за 4 години

Известният митничар Георги Владимиров-Фози влезе в затвора за 4 години. Той бе уволняван и връщан на работа общо 4 пъти. В крайна сметка обаче се оказа с осъдителна присъда след изправянето му пред Темида. Все пак бившият шеф на митниците в Олтоманци и Гюешево ще запази имуществото си от конфискация, пише "24 часа".
Фози бе осъден от Върховния касационен съд на 3 октомври за подпомагане на контрабандата на близо 1 млн. кутии цигари на стойност 2 347 950 лв. през 2011 г. Вестта за влизането му в затвора го завари като началник на митница “Олтоманци”, където бе възстановен на работа през лятото на 2018 г.
Междувременно обаче стана ясно, че имуществото му на стойност 265 хил. лв. няма да бъде конфискувано. Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) иска от съда да вдигне запора върху имотите му. Причината е, че той е оправдан по обвинението за участие в организирана престъпна група.  Случаят на Фози е от 2011-2012 г., когато все още действа първият закон за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. По силата на този отменен вече закон наказателният процес е тясно обвързан с делото за конфискация. Тоест, когато някой е оправдан, няма и дело за отнемане на имуществото.
Първоначалното обвинение на митничаря Фози е, че е част от престъпна група за контрабанда на цигари, действала от 25 август 2011 г. до септември 2011 г. То обаче пада в съда. Оневинен е и по обвинението, че е помагал при контрабандата като длъжностно лице, защото през лятото на 2011 г. той не е на работа в митниците, възстановен е като шеф на митница “Олтоманци” на 6 февруари 2012 г.
Фози е задържан заедно с покойния бизнесмен Борислав Манджуков през 2012 г. В групата, известна като “Цигараджиите”, са още братята Борис и Асен Поборникови, Пламен Георгиев и Олег Падалски. Те са осъдени условно през 2015 г., след като признават вината си и сключват споразумение със съда.
Манджуков и Фози са близки и бизнесменът разчита на помощта на приятеля си при контрабандата. Подготовката за поредната пратка, в която се включва и Фози, започва с 250 000 евро, които Манджуков осигурява. Контрабандните цигари са внесени от Гърция. При всеки възникнал проблем Фози участва активно в разрешаването му.  Той е и човекът, който преценява кога е удачно да мине камионът през границата.
Ролята на Фози в конкретния случай е да подпомогне влизането в страната на камион с цигари без бандерол, обяснява съдът в мотивите си към присъдата.
Дали митничарят ще изкара пълната си присъда в затвора, или след 2 г. ще поиска предсрочно условно освобождаване и ще излезе по-рано, тепърва ще се разбере. Едно обаче е сигурно, - че вече няма да бъде върнат в митниците, защото законът не го позволява.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)