Протестите в Благоевградска област /обзор/

Разрешени са били протести в Благоевград и Разлог

На 11.11.2018г. на територията на област Благоевград са проведени протестни действия с основания за провеждане: високите цени на горивата, увеличението на застраховката “Гражданска отговорност“ и увеличение на цената на питейната вода, информират от пресцентъра на ОДМВР Благоевград.

Заявени и получени разрешения за провеждане на протести:

- в община Разлог е получено заявление за провеждане на протест и е получено разрешение за провеждането му от кмета на община Разлог.

- в община Благоевград е получено заявление за провеждане на протест и е получено разрешение за провеждането му от кмета на община Благоевград.

Заявени, но неполучени разрешения за провеждане:

- постъпило заявление в ОА-Петрич за предстоящ протест в района на зеленчукова борса с.Кърналово, общ.Петрич на главен път III-108, който да се проведе на 11.11.2018г. от 12.00 часа. От ОА-Петрич не е издавано разрешение за протеста. На лицето, от което е получено заявлението, е съставен протокол за полицейско разпореждане с рег.№314р-16267/2018г. по чл.64 от ЗМВР. Протестът не е проведен.

Проведени, не заявени и нерегламентирани:

На 11.11.2018г. от 13.00 часа е проведено шествие с автомобили в Петрич, което се е отправило към предзонието на ГКПП-Кулата и АМ“Струма, след което е преминало към блокиране на АМ“Струма“ в района на с.Кулата, общ.Петрич.

Установени незаконосъобразни действия и констатирани правонарушения от страна на участниците в проявите:

            Затваряне на АМ“Струма“ преди  ГКПП-Кулата, за времето от 14.00 часа до 21.00 часа на 11.11.2018г.

            Установени правонарушения, лица, вид на нарушението, взето отношение и правна регламентация:

            Съставен 1 брой АУАН по чл. 257, ал.1 от ЗМВР, за неизпълнение на полицейско разпореждане по чл. 64 от ЗМВР. Съставен 1 брой АУАН по ЗДвП на водач на лек автомобил.

            Приблизителен брой участници в протестните действия/лица и автомобили/:

            -  в района на ГКПП-Кулата  приблизително 300 човека и около 60 автомобила.

                -  в района на с.Железница и с.Церово  приблизително 600 човека и около 500 автомобила.                                                                         

            -  в района на комплекс „Реденка“  приблизително 250 човека и около 70 автомобила. Сред протестиращите са установени непълнолетни лица, придружени от пълнолетни граждани.