Избрани Новини

Световната седмица на предприемачеството в България

Парите

12-11-2018, 11:09

Автор:

Мина Иванова

Всичко от Автора

Световната седмицата на предприемачеството се отбелязва в България от Джуниър Ачийвмънт за единадесета поредна година.

Сред събитията в страната, които ще се проведат през Световната седмица на предприемачеството са 44 иновационни лагери, 75 открити уроци и десетки други инициативи. Учениците, които ще се включат в иновационни лагери, ще работят над казус, свързан с младежката безработица, разработен и предоставен от JA. 

 В световен мащаб през 2018 г. милиони млади хора по света ще вземат участие в инициативи, насърчаващи предприемаческо мислене и поведение, генерирайки нови идеи и търсейки нови пътища за развитие. 

Ето някои от инициативите, които ще се проведат в рамките на седмицата, под домакинството и координацията на образователната организация JA България:

 На 13 и 14 ноември в 101 СУ "Бачо Киро" София ще се проведат открити уроци, които ще са подготвени от ученици от 11 клас и са предназначени да запознаят ученици от 8 и 9 клас с опита си и участията си в учебна компания, както и да запознаят по-малките ученици от 6 и 7 клас с глобалния проблем за замърсяването на планетата ни и как могат учениците да допринесат за намаляване и опазване на околната среда, използвайки различни иновационни методи и продукти.

На 14 ноември децата от Основно училище „Никола Йонков Вапцаров“ в Ботевград ще се срещнат с родители в открит урок, в който ще говорят за модерните професии, свързани с опазване на околната среда.

На 15 ноември в СУ „Екзарх Антим I“  гр. Казанлък ще се проведе вечер на икономиката и предприемачеството, в която ще има състезание, игри и викторина за отбелязване на световната седмица, както и на 180-годишен юбилей на училището, 28 години от създаването на профила на училището. В нея ще участват ученици от 9 до 12 клас, както и гости - бивши ученици. В същия ден в Професионална земеделска гимназия „Добруджа“ в Силистра, ще се проведе среща на завършили с настоящи ученици на гимназията, в която завършилите ученици ще споделят повече за пътя, който са изминали при създаването на своя бизнес.

На 15 ноември, в Плевен, учениците от СУ „ПЕЙО ЯВОРОВ“ ще се включат във финансова игра „Свободни пари”, по време на която ще покажат уменията си да поемат риск и знания за различните видове инвестиции.

На 16 ноември, петък,  в Литературен клуб „Перото“ ще се проведе инициативата „Жадни за знания“, в рамките на която от 13.00 часа Вера Петкачнин от JA България ще направи уъркшоп за младежи на тема „Как да изградим предприемачески начин на мислене“. 

Над 4000 ученици се очаква да се включат във всички инициативи. Представители на бизнеса и местната власт ще влязат в ролята на гост-лектори в откритите уроци. Заедно с учениците те ще обсъдят възможностите и проблемите при стартирането и управлението на бизнес. Участниците в иновационните лагери ще имат за задача да намерят решение на казус, зададен от Джуниър Ачийвмънт България. Разделени в отбори, учениците ще трябва да предложат идеи за решаване на проблема с младежката безработица.

От старта си през 2008 г. Световната седмица по предприемачество се е провела в 160 държави с участието на над 9 млн. души.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов