Избрани Новини

15 горнооряховски ученици станаха младши посланици към Европейския парламент

Велико Търново Лайф

07-11-2018, 17:56

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Домакин на церемонията по „встъпване в длъжност“ бе кметът на Общината инж. Добромир Добрев

15 ученици от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ дадоха тържествено обещание като младши посланици към Европейския парламент. Домакин на церемонията по „встъпване в длъжност“ на младшите посланици бе кметът на Общината инж. Добромир Добрев. В духа на дигиталното време и на европейските приоритети, младите хора положиха своето обещание над електронен четец. „Това е прецедент в нашата история и ние сме първите посланици, които дават обещание над електронна книга – форматът на бъдещето“, каза един от ръководителите на младежите Богдана Пашева – Куманова. Младшите посланици дадоха своето обещание в присъствието и на директора на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ Милена Димитрова и на своите ръководители, както и на директора на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки“ Румяна Матеева. „Обещавам във всичките си действия като младши посланик

да спазвам и зачитам целите на Европейския съюз, които гарантират принципите на свободата, на демокрацията и на върховенството на закона. Обещавам отговорно да представлявам младите граждани на града ни и на моето училище, като защитавам техните интереси и правото им на гражданска позиция. Обещавам да работя неуморно срещу всяка проява на насилие и нетолерантност към хората. Обещавам да превърна в действие девиза на Европейския съюз – „Обединени в многообразието“. Това обещание дадоха младшите посланици над електронния четец, на който беше отворен Лисабонският договор на страница „Протокол относно чл. 6, параграф 2 от Договора за Европейския съюз относно присъединяването на Съюза към Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи“.

След полагане на тържественото обещание, учениците получиха от кмета инж. Добромир Добрев специални значки на Европейския парламент – „Младши посланици“. Младежите от своя страна връчиха на градоначалника грамота за най-добър приятел на младшите посланици.

Полагането на тържественото обещание над Лисабонския договор е първата публична изява на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ като участник в програмата за училищни посланици на Европейския парламент. „Благодарим на инж. Добромир Добрев, който прие нашата инициатива и се отзова за реализирането й. Приемаме тази добронамереност като високо доверие и като отговорност за следващите ни стъпки по осъществяване на Програмата в горна Оряховица. Тя е израз на европейско мислене, което ни мотивира и амбицира да работим целенасочено и всеотдайно за европейските и човешки демократични ценности сред младите хора на нашия град през следващата една година“, обърнаха се към кмета младежите. „Горд съм, че горнооряховско училище участва в тази надпревара на идеи, на добри дела и европейско мислене. Имате изключително отговорна задача, предстои ви много работа и се надявам, че ще бъдете активни, упорити и ще спечелите тоз престижна битка със своите връстници от страната“, пожела на младите хора инж. Добромир Добрев.

ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ е единственото училище в община Горна Оряховица, избрано за училище – посланик към Европейския парламент. От Област Велико Търново в надпреварата участват още Спортното училище в старата столица и СУ „Бачо Киро“ в Павликени.

Програмата за училища посланици на Европейския парламент през учебната 2018/2019 година е разширила обхвата си с нови 40 учебни заведения от цяла България. Целта на инициативата е да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация и да ги подтикне към по-засилено гражданско участие в демократичния процес.

Обучителният процес в избраните училища ще обхване дейности, сред които симулационни игри, провеждане на информационни кампании, честване на Деня на Европа и др. Този етап от програмата ще бъде оценяван от Бюрото на Европейския парламент, а най-добре представилите се ще получат статут на училище посланик, както и възможност за участие в специализирани инициативи на ЕП в Страсбург и Брюксел.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)