Избрани Новини

С ученически конкурс в Кнежа отбелязаха 75 години от спасяването на българските евреи

В партньорство между областна администрация Плевен и НЧ „Борба” бе стартирана инициатива за провеждането на конкурс

Паметта за достойното отношение на България към местната еврейска общност по време на Холокоста оживя отново в творби на младежи от община Кнежа. Поводът бе отбелязването на 75 години от спасяването на българските евреи във Втората световна война, които се навършиха през март 2018 година.

В партньорство между областна администрация Плевен и НЧ „Борба” бе стартирана инициатива за провеждането на конкурс за есе, доклад – статия и историческа презентация, посветени на годишнината. В конкурса се включиха ученици, горен курс на обучение, от всички училища на територията на община Кнежа. На официална церемония в залата на читалището бяха представени най-добрите творби, класирани от жури в състав Валя Дединска, Веселин Коларов и учителите по литература от ОУ ”Отец Паисий”и ПГМЕТ ”Христо Смирненски” – гр. Кнежа.

В категория есе на първо и второ място бяха класирани съответно Цветина Изворска и Ангел Пачалов. Отличените за доклад-статия, посветен на 75-та годишнина от спасяването на българските евреи са Борислава Станкулова – първо място, Николай Милчев – второ и Георги Хинкин – трето място. Най-добрите исторически презентации бяха на екипа Ивана Божинова и Теодора Денинска. Второто място журито присъди на екипа Илияна Шиляшка и Пламен Генов.

Наградата за първо място бе ваучер на стойност 70 лв. за покупка от книжарница, а за второто ваучер от 50лв., отново за книги.

Наред с представяне на историческите факти за жестокостите на Холокоста и твърдата позиция на българската държава, дала силен отпор на опитите на Германия за депортация на евреите, учениците представиха и паметниците в знак на благодарност за спасението на българските евреи в по света и у нас.

Емоционален завършек на събитието направиха малките таланти от вокалните групи „Черно и бяло” и „Мелодия”.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)