Избрани Новини

Изнесените приемни на МВР в малките населени места са ефективни

Началникът на "Охранителна полиция" комисар Паргов представи резултатите

Вече година мобилни екипи на Охранителна полиция, Криминална полиция и Икономическа полиция на ОДМВР Кюстендил имат своите изнесени приемни в малките и отдалечени населени места, където няма постоянно полицейско присъствие.

За деветта месеца на тази година мобилните екипи са провели 360 срещи в общините на Кюстендилска област.

Тези срещи са от значение както за населението, така те се отразяват благоприятно и на обстановката. – подобрява се взаимодействието с кметовете, кметските наместници и с населението.  Целта на тези срещи е противодействие на конвенционалната престъпност в малките населени места. Постигнато е оптимално полицейско присъствие там и това се отразява на резултатите.

Извършените престъпления в малките  и отдалечени населени места са 365 за деветте месеца на годината,  от тях са разкрити  са 147, като за същия период на  2017 г. са били извършени 459 престъпления, снижението е значително.

 Като добра практика отчитаме по-добра комуникация с представителите на местната власт. На срещите гражданите не само подават сигнали за проблемите, които считат, че са от компетентностите на МВР, а и  получават и консултация. Не са малко и социалните проблеми, поставяни на тези срещи. За да се пести време на хората, а и средства, сигналите, които са от компетентностите на други институции, са насочени от мобилните екипи към тях.

Ще илюстрирам с примери: По сигнал на кмета на с.Коняво за унищожено общинско имущество, открадната оградна мрежа е образувана преписка, установени са извършителите – непълнолетни лица, сигнализирана е прокуратурата; оказано е съдействие за настаняване в здравно заведение на психично болна и самотно живееща жена. Не са малко сигналите и за свободно пуснати домашни любимци – кучета, които застрашават възрастни хора. Издадени са предупредителни заповеди на собствениците на основание общинска Наредба. Гражданите получават обратна информация за предприетото по подадените от тях сигнали.

Най-често подаваните сигнали са свързани с нарушения на ЗДвП, нарушения на обществения ред и свързани с пътната обстановка и социални проблеми. 14 такива сигнала са насочени по компетентност.
30 сигнала от постъпилите в изнесените приемни са от компетентностите на полицията, гражданите са получили обратна информация за предприетите действия и разрешаването на проблемите.
Данните представи на брифинг пред местните медии комисар Васил Паргов - началник на отдел "Охранителна полиция" в ОДМВР.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов