Честваха 106 години свободен Петрич

С историческа възстановка започна празникът

С историческа възстановка започна честването на 106 години свобода в празничния за Петрич 28-ми октомври. Шест сдружения от цялата страна се включиха в историческия проект, идеята за който беше на сдружение „Арамии“ - Петрич. В ролята на освободителя на Петрич – кап.Никола Парапанов, влезе председателят на Пътуващото  читалище „Бащино огнище“ Ивайло Шопски. Всички участници в историческата възстановка извървяха пеш разстоянието от кв.„Виздол“ до градския площад, където отново пушка гръмна и възвести освобождението на Петрич. Веднага след това петричани посрещнаха Представителния ансамбъл на въоръжените сили към Националната гвардейска част. Изпълненията на сцената, сред тях и песента за Петрич, засилиха патриотичното чувство навръх 106-годишнината от освобождението на града.

В приветственото си слово кметът Димитър Бръчков припомни имената на видните възрожденци и образователни дейци от м. октомври 1912 година, на първата градска управа, ръководена от Михо Попов, на поелите околийското управление в първите часове на свободата. „Никой и никога няма да заличи град, чиито хора, доброволно се самооблагали, за да имат училище, няма никой да посегне на град, в герба на който дори и момата брани с меч бащино огнище…Това е Петрич, това са петричани! Всяко събитие от летописа на нашия роден край ни кара да изпитваме уважение, респект и преклонение“, посочи кметът Димитър Бръчков.

За 106-годишнината от освобождението на Петрич тържествената заря проверка на Националната гвардейска част бе приета от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. В поздравителните думи към петричани Цвета Караянчева отбеляза, че с чувство на трепет и преклонение всички днес шепнем имената на героите на Освобождението, които са ни нужни като пламъка на свещ, огряваща бъдещето. “Тук, в сърцето на Пиринска Македония можем да кажем, че свещената Балканска война е война за национално самоопределяне, за защитени граници и достойно бъдеще“, обобщи председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева подари на кмета Димитър Бръчков плакет от годината на европредседателството на България.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"