Избрани Новини

Фотоизложба "На границата с неизвестното" откриха в ЮЗУ

Експозицията е разположена на петия етаж в Първи учебен корпу

С фотоизложбата "На границата с неизвестното" бе отбелязана 10-годишнината от основаването на Университетския научноизследователски център за древни европейски и източносредиземноморски култури. Събитието бе част от Националния студентски фестивал на изкуствата, организиран от Факултета по изкуствата
В експозицията, която е разположена на петия етаж в Първи учебен корпус, са представени едни от най-значимите научни открития на колегиума на Центъра за древни култури през последните години, с научен ръководител проф. д.н.к. Васил Марков. Сред тях са мегалитните светилища „Ляски връх” и „Скрибина” край град Гоце Делчев, скалното светилище „Митровица” край село Места, община Банско, мегалитните светилища „Кръстилски връх” и „Палатски връх” от десния бряг на р. Струма и редица други. Акцентът е поставен върху „живите” тракийски скални светилища, които са уникални като съчетание на материално и нематериално културно наследство, в които и до днес продължават да се извършват традиционни народни обредни практики, наследство от тракийската древност.
Фотоизложбата е реализирана в рамките на инфраструктурния научноизследователски проект „Интердисциплинарно изследване на материалното и нематериалното културно наследство от вечните свети места в българските земи и на Балканите” на Университетския научноизследователски център за древни европейски и източносредиземноморски култури.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов