Избрани Новини

В Белица предстои среща с писателя Нидал Алгафари

Срещата е в 18 часа

В Белица предстои среща с писателя Нидал Алгафари. Тя ще се проведе от 18.00 часа в залата на Туристическия информационен център при читалище "Георги Тодоров-1885".

Писателят Нидал Алгафари представя 4 свои книги - "Боже, защо Господ лъже?",   "Аллах, милост нямаш ли?", "Любиш ли ти, Бог си!" и последната "Орисани да избираме".
Книгите са художествени романи. Разказват основно за българските обичаи и традиции. През живота на героите разбираме за калушарстквото, нестинарството,  Еньов ден, Спасов ден и още много български празници и обичаи. Героите в романите на Нидал Алгафари оживяват пред нас благодарение на писателския му талант и умението да предава чувство на битието им. Четейки тези книги, онова отминало време ни завладява с присъствието си и начинът, по който е представено. Усещаме красотата и разнообразието на българските народни обичаи, които са езически. Има и попове, монаси, дервиши, богомили, даалии, казалбаши, нестинари. Все едно си правим една разходка във времето като в приказка, която не искаме да свърши.
Природните описания и любовните истории в книгите са постигнати в типичния за този автор стил с много детайли и много чувство. Има и мистика, има и самодиви.
Писателят категорично се обявява срещу насилието под каквато и да е форма, застава на страната на толерантността.

В романите авторът ни напомня и за места и личности, които разкриват силата на българския дух – Рилския, Бачковския, Преображенския и Троянския манастири, мостовете на Кольо Фичето. Роденият от смесен брак на българка и сириец режисьор признава, че е 150% българин. И за написването на книгите го провокирали уроците на дъщеря му. „Когато започнахме да търсим материали за историята и исторически личности се убедих, че за някои от тях информацията е твърде малко”, разказа  Алгафари. Той е убеден, че има имена от българската история, които заслужават много повече от няколкото реда в учебниците. Чрез книгите си Алгафари се опитва и да опише реалния образ на чорбаджията, на богатия човек от онова време. Чорбаджиите са наричани изедници, но благодарение на тях са строени църкви, манастири, училища. Авторът ни пренася в един различен свят, едновременно близък и далечен, познат и непознат. Следваме героите и техните истории и се замисляме за традициите, историята, любовта и помним основното му послание - "Да се опитаме да бъдем по-добри!"



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)