Избрани Новини

Премиера на мюзикъла „Вражалец” подготвя екипът на МДТ

Животът

22-10-2018, 10:12

Снимка:

МДТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Постановката е по пиесата на Ст. Л. Костов и музика на Дечо Таралежков

Мюзикълът „Вражалец” е новото премиерно заглавие, което  подготвя екипът на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Постановката е по пиесата на Ст. Л. Костов и музика на Дечо Таралежков. За режисьор е поканен Гълъб Бочуков, директор на Театрално-музикален център „Димитър Димов” в Кърджали. Диригент-постановчик е Игор Богданов, над сценографията работи Лидия Къркеланова, а хореографията е на Катя Богданова.

Търновският храм на Мелпомена е първият в България, който поставя „Вражалец” като мюзикъл, след популярния през 70-те години на миналия век телевизионен вариант на Хачо Бояджиев.

„Това е един от най-добрите български текстове, чийто герои ще оживеят на сцената на музикално-драматичния театър във Велико Търново. Уникалното в нашия спектакъл е, че се придържаме към оригиналния авторов текст без да правим фалшиво осъвременяване”, сподели гост-режисьорът Гълъб Бочуков, който работи за първи път с екипа на МДТ „Константин Кисимов”. Той е категоричен, че търновският театър е най-подходящото място за поставянето на такъв класически български мюзикъл. „Тук всички задължителни звена работят в завиден синхрон – симфоничен оркестър, прекрасен актьорски състав, хор и балет”, каза г-н Бочуков.    

Ст. Л. Костов пише своята комедия „Вражалец” през 1933 г. Тя разказва за суматохата, настъпила в едно село след пристигането на другоселец, който завлича финансово цялото население с обещания за гарантирана печалба от печатането на фалшиви пари. Основната движеща сила в историята не е самата интрига, а отношенията между селския елит, представен от попа, кмета и две местни активистки.

В образа на кмета на селцето Гарванци се превъплъщава Виктор Терзийски, а като поп Стойко на сцената ще излезе Иван Митев. Ролята на Вражалеца – фотографа Манчо, е поверена на Милен Иванов. В мюзикъла участват актьори, солисти, оркестър, хор и балет на театъра.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)