CineLibri 2018 гостува в Благоевград!

Ще предложи 6 специално подбрани филмови заглавия

Тазгодишното издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал CineLibri в Благоевград ще се проведе между 19 и 24 октомври и ще предложи 6 специално подбрани филмови заглавия, създадени въз основа на литературни образци или посветени на именити писатели. Старт на шестдневното кино-литературно приключение дава изисканата екранизация на романа „На плажа Чезъл”.

Тази година фестивалът обръща специално внимание на любовта във всичките й превъплъщения и ще се състои под мотото „Любов между редовете”. Конкурсната програма на CineLibri 2018 включва впечатляващи кинопродукции, които вече привлякоха вниманието на световната критика и публика, а някои от тях са удостоени с отличия на едни от най-големите международни кинофоруми. Благоевградската публика ще има възможност да види блестящата френско-канадска драма „Ще се видим там горе“ на режисьора Албер Дюпонтел - удостоена с пет награди „Сезар“ екранизация на едноименния роман на Пиер Льометр, носител на „Гонкур”.

Сред останалите филми в програмата е „Да бъдеш Астрид”, който осветлява малко познатата история около появата на най-непокорното и луничаво момиче в литературата - Пипи Дългото чорапче. На 20 октомври зрителите ще могат да гледат епичния филм на Тери Гилиъм „Човекът, който уби Дон Кихот”, чийто трънлив път до големия екран сам се превръща в повод за филм.

В Благоевград ще бъде излъчен и филмът „Книжарницата” (12 международни награди и над 30 номинации!), базиран на едноименния бестселър на Пенелъпи Фицджералд. Специално внимание заслужава и българското заглавие „Безкрайната градина”, режисьорски дебют в киното на Галин Стоев, който спечели наградата на Съюза на българските филмови дейци на фестивала „Любовта е лудост” във Варна.

Билетите вече са в продажба на касата на кино Cinemax. Допълнителна информация за филмите и екранизираните книги ще намерите на официалната интернет страница на фестивала www.cinеlibri.cоm

 и в съответното фейсбук събитие.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Виваком, Джеймисън, Уникредит Булбанк, Катаржина Естейт , Нескафе, Мкар София, България Еър и множество партньорски институции, които са обявени тук www.cinelibri.com. Официално видео на фестивала: https://www.youtube.com/watch?v=WPidFHuQqaU
Снимка на Деня

Щрихи от Плевен