Многовековен дъб над село Скрино участва в конкурс

Церът е сред номинираните за конкурса "Дърво с корен 2018"

Многовековен дъб (цер) над родното село на Св. Иван Рилски – Скрино, Кюстендилско, е номинацията на фондация "Свята България" в конкурса "Дърво с корен 2018", предаде БНР. Дървото е известно като "Дъбът на Свети Иван".

Церът се намира на около 10 километра от село Скрино – на границата ("мушата"), на землищата на селата Скрино, Пастух и Еремия. Разположено в малка седловинка в Руен планина сред поляни и смесена гора от ниски храстовидни дървета и борове.

След сигнали от природозащитници е обявено за защитено и за природна забележителност. При миналогодишната кампания е било номинирано за конкурса "Дърво с корен", но тогава били предпочетени трите секвои над кюстендилското село Богослов, които по-късно стигнаха до осмо място в конкурса за евродърво на годината.

Дървото е изследвано от специалисти, а предполагаемата му възраст е над 500 години. Целостта на дървото е застрашена и има нужда от оздравителни процедури, а евентуалното спечелване на първото място ще му осигури както известност, така и възможност за специални грижи, мотивират номинирането на цера над село Скрино от фондацията. 

До 31 октомври ще приключи изборът на победителите в тазгодишното издание на конкурса "Дърво с корен 2018".Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"