Честваме освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония

Историческа възстановка и шествие са подготвили организаторите

Община Благоевград отбелязва 106 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония с богата програма.

Празничният ден ще започне в 9.30 часа с панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая от османско иго и полагане на цветя на паметния знак на Майор Иван Павлович Орлински. Тя ще бъде отслужена в  храм "Въведение Богородично". В 10.00 часа ще премине празнично шествие по главната пешеходна улица на Благоевград, което ще започне от сградата на Съдебна палата и ще продължи до пл."Македония". То ще бъде  водено от военен оркестър, знамена на българската армия, официални лица, граждани и ученици. Непосредствено след това ще бъде издигнато националното знаме на Република България и ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Гоце Делчев. Програмата ще продължи с ритуал на паметника на Македоно-одринското опълчение. 

В 11.30 часа в кв."Вароша", жителите и гостите на Благоевград ще станат свидетели на историческа възстановка "Илинденски камбани" с участие на Национално дружество "Традиция".

В 17.00 часа в ДТ "Никола Вапцаров" започва  тържествената сесия на Общински съвет – Благоевград и церемония по награждаване "Личност на годината". От 19.00 часа ще бъде поставено началото на концерт на Първия фолклорен танцов фестивал "Ритми и багри" на пл."Македония". 

На 5 октомври 1912 година става факт второто освобождение на Горна Джумая. Части на VII-а Рилска дивизия преминават охраната на границата на османската империя, намираща се на моста на р. Рилска при село Бараково и освобождават днешния Благоевград. Частите на българската армия продължават победоносния си поход на юг и така освобождават окончателно от османско иго целия Пирински край.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен