Спортните обекти ще се отдават под наем за 30 години

Тази поправка е в интерес на стадионите, собственост на общини и областни управи

Спортните обекти ще се отдават под наем за 30 години - един от най-ключовите текстове в новия закон, който предвижда увеличаване от 10 на 30 на годините, през които спортните обекти могат да се отдават под наем, мина. Той беше окончателно приет от парламента с 94 гласа "За" и 0 "против".
По време на обсъжданията на така чакания нов закон спортният министър Красен Кралев коментира многократно, че промяната засяга всички спортни клубове и целта й е да има равнопоставност между всички тях.
Тази поправка е в интерес на стадионите, собственост на общини и областни управи. Държавата няма как да ремонтира 30 стадиона. Затова има нужда от частни капитали като инвестиция в спортната инфраструктура. Кралев защити поправката миналата седмица пред парламентарната спортна комисия с думите, че държавата не може да бъде по-добър стопанин на базите от клубовете.
В пленарната зала днес депутатката от БСП Весела Лечева коментира, че тази поправка "заобикаля елегантно Закона за концесиите" и заяви, че това няма да привлича инвестиции. Мнението й срещна отпора на шефа на правната комисия Данаил Кирилов, който категорично подкрепи поправката и целия закон. Той обясни, че в закона е ясно аргументирано, че става дума само за спортни имоти и спортни клубове, които се регулират по особен начин.
"С този закон ние отговаряме на широкия обществен интерес", категорични са от ГЕРБ, които са вносителни на основните текстове от новия ЗФВС.
Гласуването на закона продължава и утре.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"