Избрани Новини

РДПБЗН - Плевен припомня основни правила за безопасност заради новия отоплителен сезон

С понижението на температурите и настъпването на отоплителния период нараства опасността от възникване на пожари

С понижението на температурите и настъпването на отоплителния период нараства опасността от възникване на пожари, предупреждават от РДПБЗН - Плевен. 
През предходния отоплителен сезон 2017 година - 2018 година се наблюдава тревожна тенденция за увеличаване на загиналите и пострадалите в следствие неправилно използване на отоплителни и нагревателни уреди като за периода са загинали 7 и е пострадал един човек.

В тази връзка от РДПБЗН – Плевен напомнят за някои основни правила:

- Необходимо е да се извърши проверка на отоплителните уреди за привеждането им в техническа изправност съгласно стандартното им изпълнение от завода-производител. Извършените мероприятия да се удостоверят с протокол. В експлоатация да се допуснат само изправни и стандартни уреди и съоръжения. 
- Да се организира и извърши почистване на комините и димоотводните тръби на отоплителните съоръжения /при условие, че се използват такива/ от сажди и отлагания. По време на отоплителния сезон, при нужда комините незабавно се почистват и отремонтират. Извършените мероприятия да се удостоверят с протокол.
- Отоплителните и нагревателни уреди не се оставят без наблюдение. Те се поставят на не по-малко от 80 см от горими материали.
- Сушенето на дрехи над отоплителни и нагревателни уреди често води до пожар. 
- Използването на леснозапалими и горими течности за разпалване на печки е забранено. 
- Жарта се изхвърля загасена на безопасни места в метални съдове.
- Отоплителните уреди с течно гориво не се зареждат когато горят или са нагрети и се следи за изправността им. 
- Коминните тела трябва редовно се ревизират за наличие на фуги към помещенията и таванските части и за наличие на отлагания в тях. 
- При използване на газови отоплителни уреди да не се използват устройства и бутилки със съмнителен произход. Газови бутилки се съхраняват далеч от печки, радиатори и други източници на топлина. 
- След употреба и при спиране на ел. захранването електроуредите се изключват. 
- Родителите да не разрешават на децата игра с огън и кибрит и да не ги оставят без надзор сами или заключени при горящи печки или включени електрически уреди. 
- Близките на самостоятелно живеещите възрастни хора, особено на трудноподвижните, отново да проверят изправността и правилната употреба на отоплителните им уреди. 
- Пътищата за евакуация в дома да се подържат свободни от излишни вещи и горими материали.
- При пожар съобщете по най-бързия начин на телефон 112. При необходимост, да се извърши консултация със специалистите от съответната Районна служба ПБЗН по въпроси, касаещи пожарната безопасност.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)