Избрани Новини

Вижте пъстрата празнична програма на Община Симитли за октомври

Благоевград Лайф

01-10-2018, 17:18

Снимка:

Община Симитли

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Школите на читалището в Симитли чакат таланти

Инвестират 3 млн.лв. за рафтинг център и велописти в Симитли

Традиции и чествания ще радват и припомнят събития през месеца

Традиции, църковни празници и събори, исторически паметни дати се преплитат в календара на Община Симитли за месец октомври. Така, както есента багри в цветове и нюанси природата, така е пъстроцветен и празничният календар на община Симитли за месеца.

На 6-ти октомври 60 годишнина отбелязва Народно читалище "Гоце Делчев-1958" село Черниче. Празникът на 6-ти ще започне с изложба на местни ястия в Арт-ателие "Маргарита". Там ще бъде представена и книгата за село Черниче, написана от Борис Сандански. От 18:00 часа всички гости ще се насладят на самодейна програма с участието на самодейци от цялата община, а Павлина Теова, Гала Чивиева и Малин Домозетски ще изпълняват любими песни за всички празнуващи годишнината на читалището.

На 9-ти октомври обществеността в Симитли ще почете 106 години от освобождението на Община Симитли и Пиринска Македония от турско робство. Във вторник ще преклоним глава пред героите освободители. Мероприятието е на централния площад в град Симитли при паметника "100 години свобода".

10-ти - представяне на нова книга на Кристиян Ковачев от 14:00 часа, читалище Симитли.

В събота, на 13-ти октомври, е традиционният събор край храма "Св. Петка" в село Тросково. Община Симитли тази година ще направи един от най- големите си празници на черквата в Тросково.

На Петковден 14-ти октомври празнува село Полена. Църквата в селото носи името на Света Петка и местните празнуват точно в деня на Светицата по църковния календар.

На 20-ти октомври, едно от най вкусните събития в България ще се проведе в Брежани. На 20 октомври всеки дошъл в селото може да се наслади на дълга дегустационна трапеза от традиционни ястия и ястия с кестени, изложба и богата концертна програма.

На един от най- почитаните християнски празници, честван всяка година на 26-ти октомври, храмов празник ще събере миряни в Брежани и Сенокос. На Свети Димитър са наречени две от най-старите църкви в симитлийска община, съобщават от Община Симитли.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов